Fransa’da genel seçimler: Macron’a çoğunluk getirecek formalite

Macron Mayıs ayında cumhurbaşkanı seçildikten hemen sonra LR üyesi Edouard Philipp’i başbakan olarak atarken, birçok sağcı, liberal ve merkez sol isme geçici kabinesinde yer verdi.

Fransa’da yarın seçmenler Ulusal Meclis üyelerini belirlemeye yönelik ikinci tur seçimler için sandık başına gidecekken, düşük katılım nedeniyle Cumhurbaşkanı Macron’un partisi REM’in dörtte üçe kadar çoğunluğu yakalaması bekleniyor. İlk turda partiler arasındaki bölünmeler nedeniyle halkın ilgi göstermediği ikinci tur seçimler, neredeyse Macron’un meclis çoğunluğunu onaylamaya yönelik bir formalite olacak.

11 Haziran’da yapılan Ulusal Meclis seçimlerinin ilk turunda katılımın yüzde 49’da kalması nedeniyle Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kurduğu Cumhuriyet Yürüyüşü (REM) adlı parti yüzde 32’ye yakın oy almıştı.

Fransa’da genel seçimler arasında en az ilgi çeken bu seçimlerde Sosyalist Parti (PS) ciddi kayıp yaşamış, komünistler (PCF) ile Jean-Luc Mélenchon liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa (FI) hareketinin uzlaşamaması da sol için ciddi bir kayıp olmuştu.

DÖRTTE ÜÇÜ MACRON’UN PARTİSİNE GİDECEK

Yarın yapılacak ikinci tura ilişkin yayınlanan Harris Interactive-Indeed şirketinin anketine göre, REM adlı iktidar partisi 577 sandalyeli Meclis’te 440 ila 470 arasında sandalye kazanabilecek. Bu ankete göre sağcı Cumhuriyetçiler (LR) adayları ise sadece 60 ila 80 arasında bölgede kazanabilecek düzeyde.

Aynı anket, PS’nin 22 ila 35, PCF ve FI’nin 14 ila 25 arasında sandalye çıkarabileceklerini öngörüyor. İlk turda yüzde 13 oy alan aşırı sağcı Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Cephe’nin ise 1 ila 6 arasında seçim bölgesini kazanabileceği öngörülüyor.

Geçtiğimiz gün yayınlanan OpinionWay-Orpi anketinde de benzer sonuçlar çıkacağı hesaplanmıştı.

Anketlere göre Fransız halkının yüzde 30’u Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi REM’in tek başına mecliste çoğunluğu sağlamasını isterken, yüzde 18’lik bir kesim ise salt çoğunluğu alarak merkez-sol milletvekilleriyle koalisyon kurmasından yana. Fransızların yüzde 18’lik bir kısmı REM’in salt çoğunlukla yetinerek merkez-sağla ittifak yapmasını, yüzde 34’ü ise kesinlikle birinci parti veya çoğunluk olmasını istemediğini beyan ediyor.

İLK TURDA TOPLAM KAYITLI SEÇMENİN SADECE YÜZDE 13’ÜNÜ ALMIŞTI

2012 yılında sosyalist cumhurbaşkanı François Hollande’ın danışmanları arasında iken 2014’te Ekonomi Bakanlığı’na getirilen Emmanuel Macron, finans sektöründeki geçmişi nedeniyle ‘finans şirketleri ve bankaların adayı’ olmakla eleştiriliyordu.

Macron Mayıs ayında cumhurbaşkanı seçildikten hemen sonra LR üyesi Edouard Philipp’i başbakan olarak atarken, birçok sağcı, liberal ve merkez sol isme geçici kabinesinde yer verdi. Bu sayede klasik partilerin tabanlarını bölmeyi başaran Macron’un partisi REM, ilk turda kayıtlı seçmenlerin sadece yüzde 13,5 civarında bir oyuyla yarınki ikinci turda seçim bölgelerinin çoğunda yarışacak.

MELENCHON VE PCF’NİN HEZİMETTE PAYI BÜYÜK

Bu sonuçta özellikle Jean-Luc Mélenchon liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa (FI) hareketiyle cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Mélenchon’u destekleyen Fransa Komünist Partisi (PCF) arasında net bir ittifakın olmaması etkili oldu. Oysa her iki gücün desteklediği adayların toplam oyları 577 seçim bölgesinin önemli bir kısmında ikinci tura kalmaya imkan tanıyordu.  

Böylelikle Macron’un geçtiğimiz yıl milyonlarca kişinin sokağa çıkarak protesto ettiği Çalışma Yasası’nı son halinden daha keskin bir biçimde değiştirmek de dahil işverenleri temel alan projelerini hayata geçirmesinin önünde duracak bir meclisin olmayacağı biliniyor. Zira Macron’un partisinin 440-470 arasında bölgede kazanmaması halinde dahi, bunun sol adaylardan çok sağcı LR lehine olacağı tahmin ediliyor.