Fransa’da gönüllü maske üreticileri isyan etti

Covid-19 salgını nedeniyle ihtiyaç duyulan maskeleri üreterek önemli bir açığı kapatan Avrupa’daki terziler, bedavaya çalıştırılmaya artık son verilmesini istiyor.

Yeni tip korona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınının Avrupa ülkelerinde yayılmasıyla birlikte Fransa ve Belçika başta olmak üzere birçok ülkede maske stoklarının yetersiz olduğu ortaya çıkmıştı. Salgından ilk etkilenen Çin’den Ocak ve Şubat ayında yeterli üretim olmaması nedeniyle ancak Mart ayından sonra bu ülkeden büyük miktarlarda maske siparişleri verilebilmişti.

Ancak başta Fransa’da olmak üzere maskelerin sadece sağlık çalışanlarına satılabilmesi nedeniyle sıradan yurttaşlara yeterli maske bulunamıyordu. Ayrıca sağlık çalışanları için de terzi ve kostüm tasarımcılarının üreteceği maskelere ihtiyaç duyulmuştu. Bu nedenle binlerce terzi ve tasarımcı bu alana yönelerek, oluşan açığı kapatmaya yardımcı olmuştu.

HAFTALARCA SAATİ 1,6 EURO’YA MASKE ÜRETTİLER

Fransa ve Belçika’da maske üretimi için destek istenen terzi ve tasarımcılar, maske başına 0,40 ile 0,80 sent arasında değişen fiyatlarla maske üretmek zorunda kaldılar. Bu ise saatte dört civarında maske dikebilen bir terzi için saat ücreti 1,6 Euro’ya çalışmak anlamına geliyor. Ülkede asgari ücret ise brüt 10 Euro civarında.

ARTIK TAHAMMÜL EDİLEMEZ!

Fransa’da başlatılan bir kampanya ile artık gönüllü maske üretimine mali olarak dayanılamayacağına vurgu yapılıyor. Fransa’nın yanı sıra Belçika’da da sürdürülen online kampanya ile devletlerin maske üreten terzi ve tasarımcılara maddi destek sunması isteniyor.

Geçtiğimiz hafta içinde başlatıldıktan sonra 1 Mayıs’ta 5 bin imzaya ulaşan kampanyada dün itibariyle 14 bin imzaya ulaşıldı. ‘Bas les masques’ (Maskeler-Yeter) başlığıyla başlatılan kampanya metninde, birçok çalışanın kendi evlerinde ve kendi malzeme ile dikiş makinalarını kullanmak zorunda kaldığına dikkat çekildi.

Metinde, artık gönüllülük temeline dayanan üretime son verileceği uyarısı yapıldı.