Fransa’da grev hayatı ağır etkiliyor

Fransa ulusal demiryolları kuruluşu SNCF’de Salı günü başlayan grev ikinci günde devam ediyor. Ağır aksamalar var, trafik felç olmuş durumda.

Demiryolları çalışanları nedeniyle tren ulaşımında ağır aksamalar devam ediyor. Hükümeti bu sektörde yapmak istediği reforma karşı direnen işçilerin grevi nedeniyle, karayollarında da ulaşım felç oldu. Paris bölgesindeki yollarda sabah saat 9:00 itibariyle toplamda 360 kilometrelik kuyruklar vardi. Grev üç ayı kapsayacak şekilde planlandı. Bu tarz grev ve eylemler üç ay boyunca ara ara sürecek.

Başbakan Edouard Philippe, yolcuları zorlu günlerin beklediğini belirtirek, eylemin zorlayıcı olduğunu kabul etti. Ancak hükümet talepleri karşılama yönünde adım atmayı reddediyor. 

Sendikalar, hükümetin demiryolu kuruluşlarında rekabete açma girişimiyle, özelleştirme yönünde adım attığı tepkisinde bulunuyor. 

Salı günü demiryolu çalışanları ile birlikte pilotlar, temizlik işçileri ve enerji sektörü çalışanları da greve gitti. Ayrıca onbinlerce kişi sokaklara çıkarak tepkilerini dile getirdi. Fransız ekonomisinin temel sektörlerinde yaz aylarında çok sayıda grev çağrıları var.