Fransa’da grev ve blokaj eylemleri yayılıyor, yüzbinler sokaklarda

Fransa’da emeklilik reformuna karşı ocak ayından bu yana gerçekleşen altıncı ulusal grev günü yaşanıyor. Sendikalar grevi sürdürmeyi tartışıyor.

Sendikaların ülkede “hayatı durdurma” çağrısı yaptığı yeni grev gününde rafinerilerin çıkışında yakıt sevkiyatları bloke edildi, tren seferleri büyük ölçüde iptal edildi, okullar kapandı, çöpler sokaklarda kaldı.

İşçi ve emekçi sendikaları emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı dayatan hükümete boyun eğdirmek istiyor.

CGT sendikası başkanı Philippe Martinez, bu grevin 2011’den bu yana en güçlü toplumsal hareket olacağını vurguladı.

Ulusal demiryolu şirketi SNCF'de trenlerin yüzde 80'i iptal edilirken, Fransa ile Almanya, İspanya ve Birleşik Krallık arasındaki uluslararası bağlantı kesintiye uğradı. Otobüs ve metre ağları da grevden ağır bir şekilde etkilendi. Havaalanlarında yüzde 30’un üzerinde iptaller yaşandı. Ulusal eğitimde birinci derece öğretmenlerin yüzde 60’ından fazlasının greve katıldığı bildirildi.

Lise öğrencileri sendikası FIDL’e göre 400 eğitim kurumunu emeklilik reformuna karşı harekete geçti. Enerji sektörü de grevden yoğun bir şekilde etkilenen sektörlerden biri oldu.

Reform projesi ise sağcıların çoğunlukta olduğu Senato’da tartışılmaya devam ediyor. Tartışmalar pazar gününe kadar sürecek.

Greve paralel olarak ülke genelinde 300’ü akın eylem planlandı. Bir önceki ulusal eylem günü olan 16 Şubat’ta 1,3 milyon kişi sokaklara çıkmıştı. 31 Ocak’taki eylemlere 2,5 milyon kişi katılmıştı. Yüzlerce noktada gösteriler var. Sendikalar, 7 Mart grevinin 31 Ocak’tan daha güçlü olduğunu belirtiyor. Sendikalar akşam saatlerinde bir araya gelecek, grevi sürdürmeyi tartışacaklar. 8 Mart günü yeniden hayatın durdurulması bekleniyor.