Fransa’da ‘iç savaş’ çıkarmak isteyen aşırı sağ endişesi

Fransa’da son haftalarda aşırı sağcı çevrelerde tutuklamalar arttı. İstihbarat servisleri “terör eylemleri ile iç savaş çıkarılmak istendiğini” düşünüyor.

Norveçli aşırı sağcı Anders Breivik hayranı bir Fransız geçtiğimiz eylül ayında, dokuz yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Irkçı şahıs, siyah veya Araplara ya da siyasi şahsiyetlere saldırı hazırlığı yapıyordu.

Breivik, 22 Temmuz 2011’de Oslo’da gerçekleştirdiği katliamda 77 kişiyi öldürmüş, 151 kişiyi yaralamıştı.

Sonbaharda, iki hücre polis tarafından çökertildi. Şiddete başvurmaya hazır olduğu belirtilen bu aşırı sağcılar, “ivmecilik” denilen bir kavramı savunuyorlar.

İvmecilik, toplumun radikal dönüşümünün kapitalizmin hızlanmasından ve onun yıkılmasından ziyade tarihsel olarak onunla ilişkili süreçlerden gelmesi gerektiğine dair siyasi bir eğilim olarak öne çıkıyor. Sağda ve solda birbirine tamamen zıt anlamlar taşıyor.

Solda ivmecilik, modern teknolojiyi sosyal açıdan faydalı ve özgürleştirici amaçlar için yeniden benimseyerek kapitalizmin ufkunun ötesinde “teknolojik evrim sürecini” hızlandırdığını iddia düşünüyor. Sağcı ivmecilik, muhtemelen teknolojik bir tekillik getirme fikriyle, kapitalizmin sınırsız yoğunlaşmasını vaat ediyor.

Uzun süredir görmezden gelinen aşırı sağcı tehdit, Fransız istihbarat servislerini giderek daha fazla endişelendiriyor. Aşırı sağcı gruplar, bir iç savaşı hızlandırmayı amaçladığı belirtiliyor.

Fransa'da, bir parlamento raporuna göre, ırkçı akım 500’ü çekirdek kadro olmak üzere 3.000 kişiyi bir araya getiriyor. Toplamda 48 kişi hakkında aşırı sağcı saldırı tehdidi nedeniyle iddianame hazırlandı.