Fransa'da işçi ve öğrenci sendikaları sokaklara çıktı

Fransa'da başta başkent Paris'te olmak üzere işçi sendikalarının çağrısı üzerine binlerce kişi, Covid-19 gerekçesiyle işten çıkarmaları protesto etti. Toplu ulaşım ağlarında ise greve gidildi.

Paris'te yeni eğitim döneminin başlaması ardından ilk işçi eylemi gerçekleşti. à İşçi sendikaları CGT, Solidaires, FSU, lise ve üniversite öğrencileri örgütleri Fidl, MNL, Unef ve UNL, işten çıkarmalara karşı Republique meydanından Nation'a kadar yürüdü. Yürüyüşe binlerce kişi katıldı.

CGT Başkanı Philippe Martinez, "Öfke büyük ve aynı zamanda ortam bunaltıcı. Sağlık sorunları ağır basıyor, örneğin okulların durumuna bakalım, her gün yeni sınıflar kapanıyor. Aileler bekleyiş içerisinde. Giderek daha fazla rekabete şartlanan uzun süreli işsizlikle birlikte iş üzerinde tüm baskılar var" dedi.

FSU Genel Sekreteri Benoit Teste, bu yeni eğitim yılında insanların zaten, sağlık zorunluluklarından dolayı yorgun olduğunu ifade etti.

Yürüyüşte işten çıkarmaların protesto edilmesinin yanısıra ücret artışı, çalışma sürelerinin düzenlenmesi ve emeklilik ücretlerinin arttırılması gibi talepler öne çıktı.

Eylemciler emeklilik ve işsizlik güvencesi reformlarının tamamen kaldırılmasını, ücret kaybı olmadan çalışma sürelerinin azaltılmasını ve asgarı ücretin arttırılmasını istedi.

Fransa'nın Lorient, Lille, Marsilya, Montpellier ve Lyon kentlerinin de aralarında olduğu onlarca kentte daha eylemler düzenlendi.

Aynı gün Paris bölgesi toplu taşıma ağı RATP ile demiryolları kuruluşu SNCF'de greve gidildi.