Fransa’da işçiler baskıları arttırdı, genel grev var

Fransa’da demiryolları çalışanları, pilotlar, temizlik emekçileri ve enerji sektörü çalışanları greve gitti. Fransız ekonomisinin temel sektörlerindeki bu grev, aylara yayılacak şekilde organize edildi.

DEMİRYOLU ÇALIŞANLARI : Fransa’da ulusal demiryolları kuruluşu çalışanları, üç aylık grevin startını verdi. Dört temel sendikanın üçü iki günlük grev çağrısı yaptı. Grev Pazartesi akşamı başladı. Dördüncü sendika ise her 24 saatte yeniden uzatılabilir grev kararı aldı.

Demiryolları kuruluşu SNCF çalışanları, bu alanda hükümetin yapmak istediği reformu protesto ediyor. Hükümet reformu, kamu kuruluşu olan SNCF’in özelleştirilmesinin bir aşaması olarak görülüyor. Yasa tasarısı, demiryolu ağını rakip şirketlere açmayı, SNCF’in statüsünü değiştirmeyi ve gelecekteki çalışanlar için mevcut çalışma statüsünün ortadan kaldırılmasını öngörüyor.

Avrupa Komisyonu da, üye devletlerin onayı ile, raylarda 2020’ye kadar 27 ülkede liberalleşmeyi dayatıyor. Almanya’da 20 yıldan beridir, raylar üzerindeki ulaşım özel operatörlere açık durumda. Yolcuların dörtte biri bu özel operatörlerle seyahat ediyor. Diğerleri halen kamu kuruluşu Deutsche Bahn’ı kullanıyor.

Fransa Ulaşım Bakanı Elisabeth Borne, reform projesini savunarak, sendikaları tepkileri siyasileştirmekle suçladı. Bakan ayrıca Perşembe günü sendikalarla görüşeceğini açıkladı.

FRANSA HAVAYOLLARI : Fransa havayolları çalışanları 22 Şubat, 23 Mart ve 30 Mart’taki grevlerin ardından beş hafta içerisinde dördüncü kez greve gitti. 10 Nisan ve 11 Nisan tarihlerinde de bu sektörde grev öngörülüyor. Havayollarında aktif olan 11 sendika, 2018 yılı için programlanan yüzde 1 zammın çok düşük olduğunu belirterek, yüzde 6’lık bir genel artış talep ediyorlar.

TEMİZLİK EMEKÇİLERİ: Temizlik işçileri, atık temizliği alanında genel grev yapıyor. CGT sendikal federasyonlarının çağrısı üzerine yapılacak grevde, “ulusal kamu atık servisi” kurulması ve bu çerçevede sektör çalışanlarına “kamu statüsü” verilmesi isteniyor. Bu talepler ışığında, temizlik sektörünün zahmetli bir iş olduğunun kabul edilmesi ve işçilerin tümüne tam emeklilik imkanı tanınması amaçlanıyor.

ENERJİ SEKTÖRÜ: Elektrik ve gaz sektörü çalışanları da greve çağrıldı. Bu sektör çalışanlarının protesto eylemleri 28 Haziran’a kadar uzayabilir. Elektrikçiler gaz ve elektrik pazarının özelleştirilmesine son verilmesi ve tüm sektör çalışanlarına “enerji uzmanı statüsü” verilmesini talep ediyor.