Fransa’da konut sorunu milyonları vuruyor

Fransa’da yayınlanan son bir raporda yüz binlerce evsizin yanı sıra milyonlarca kişinin sağlıklı ve insani koşullarda konut sorununun olduğuna dikkat çekildi.

Ülkenin önde gelen yardım kuruluşlarından Abbé Pierre Vakfı tarafından yayınlanan son rapora göre, her yıl on binlerce aile evlerinden polis zoruyla çıkarılıyor.

2012 yılından bu yana evsizlere dair resmi istatistik tutulmadığına dikkat çekilen raporda, evsizlerin yanı sıra en önemli sorunun milyonlarca kişinin sağlıksız şartlarda yaşamaya mahkûm olduğuna işaret edildi.

KONUT FİYATLARI VE KİRALARDA BÜYÜK ARTIŞ

Raporda ülkede yüzde 13’ün üzerindeki yoksulluk nedeniyle konut sorununun da giderek büyüdüğüne yer verildi. Erişilebilen son verilerin olduğu 2018 yılının temel alındığı rapora göre, 2000 yılından bu yana kiralarda ortalama yüzde 150 artış yaşandı. Aynı dönemde ücretlerdeki artış ise yüzde 40 oranında kaldı.

Nüfusun altıda birinin yaşadığı başkent Paris ve banliyölerinin olduğu Ile-de-France bölgesinde bu artış yüzde 350’ler civarında. Nüfusu 10 binin üzerindeki şehirlerde ise artış oranı yüzde 220’lerde. Konut veya kira fiyatlarındaki artışın nedenlerinin başında günümüzde 1,1 trilyon Euro’ya ulaşan konut borçlanmasının etkili olduğu savunuldu. Konut sahibi olma talebini dikkate alan banka ve emlak sektörlerinin devreye girmesiyle fiyat artışlarının durdurulamaz olduğu vurgulanıyor.

2,1 MİLYON KİŞİ SOSYAL KONUT BEKLİYOR

Abbé Pierre Vakfı raporuna göre, 67 milyon nüfuslu Fransa’da dar gelirliler için konut sorununun çözülebilmesinde en önemli çıkış yolu ‘sosyal konutlar’. Bu amaca hizmet etmesi istenen ve ‘düşük kiralı konut’ olarak tercüme edilebilen ‘Habitation à Loyer Modéré’ (HLM) türü konutlar ise oldukça yetersiz.

Rapora göre, halen belediyelerden HLM talep eden ve beklemede olan bireylerin sayısı 2,1 milyon civarında. Bu ise, bugüne kadarki en yüksek rakam demek.

Raporda, ülke genelinde 600 bin konutun güvenli olmadığı ve yıkılma tehlikesinin olduğu belirtildi.

EN AZ 16 BİN AİLE POLİS ZORUYLA ÇIKARILDI

Raporda, konut kiralarını ödeyemedikleri için yaşadıkları evleri terk etmek zorunda kalanlara da değinildi. Yılda 30 ila 50 bin arasında ailenin zorla evlerinden çıkarıldıklarının tahmin edildiği raporda, polis tarafından kirada oldukları evlerden çıkartılan ailelerin sayısı ise 16 bin olarak verildi.

HER GECE 50 BİN KİŞİ OTELLERDE BARINDIRILIYOR

Evsiz oldukları için devlet veya yerel yönetimlerin yanı sıra yardım kuruluşlarınca geçici olarak barındırılanlar ise yüz binlerle ifade ediliyor. Geçici barınma merkezleri ve fuayelerin yetersiz kalması nedeniyle her gün ortalama 50 bin kişi de otellerde barındırılıyor.

BİNLERCE ÇOCUK SOKAKTA YATIYOR

Konut sorununun başta oturum hakkı olmayan göçmenler olmak üzere yoksul kesimleri vurduğunun ifade edildiği raporda, sadece başkent Paris’te Kasım ayında her gece en az 700 kadar çocuğun sokakta yattığına değinildi. Bu sayı ülke genelinde binlerle ifade ediliyor.

Paris ve büyük şehirlerin çoğunda oturum hakkı olmayan veya dosyası görüşülmekte olan binlerce göçmenin park ve sokaklarda çadırlarda yaşadığı biliniyor.

Raporda son olarak 2018’de 683 evsizin sokakta yaşamını yitirdiği de hatırlatıldı.