Fransa’da OHAL şartları: Polis intiharları artıyor

Fransa’da yayınlanan bir rapor, güvenlik güçlerinin özellikle son yıllardaki DAİŞ saldırıları sonrasındaki OHAL nedeniyle zor şartlarda çalıştıkları ve intihar oranlarının ortalamanın çok üstünde olduğuna dikkat çekiyor.

 

Muhalefet partisi Cumhuriyetçiler (LR) üyesi Senatör François Grosdidier tarafından hazırlanan raporda, toplumsal olaylardaki şiddet kullanımı artan polisler ile jandarmaların çalışma koşullarının oldukça zor olduğu savunuluyor. Ülkedeki birçok güvenlik görevlisinin çalışma şartlarından dolayı ‘kırılma noktasında’ olduğu belirtilen raporda, aşırı düzeyde fazla mesai yapıldığı kaydediliyor.

Rapora göre, 2015 Kasım’ında DAİŞ çetelerinin 130 kişiyi katlettiği Paris saldırısı ardından alınan OHAL kararı sonrasında çalışma sürelerinin uzadığı belirtiliyor. Buna göre, güvenlik güçlerinin tazminatsız ve karşılığında izin kullanamadan yaptıkları fazla mesailer 22 milyon saate ulaştı.

İNTİHAR VAKALARI ORTALAMANIN ÇOK ÜSTÜNDE

Söz konusu rapor, geçtiğimiz yıl özellikle polisler arasında yaşanan intihar vakaları ardından hazırlanmaya başlanmıştı. 2016 yılı toplamında 36 polis memuru intihar ederken, 2017’nin bu sayı 49’a ulaşmıştı. Geçtiğimiz yıl 16 jandarma memuru da intihar ederek, yaşamına son vermişti.

150 bin civarında polis memurunun olduğu Fransa’da polisler arasındaki intihar oranlarının ülke ortalamasının yüzde 36 üstünde olduğuna da dikkat çekiliyor.

Fransız polisi, özellikle 2016 yılında Çalışma Yasası’nda yapılmak istenen değişikliklere karşı düzenlenen gösterilerdeki şiddetle de gündeme gelmişti.