Fransa’da olağanüstü hal yetkileri normalleştiriliyor

Fransa’da 1 Kasım’da sona erecek olağanüstü hal uygulamasının yerine getirilen kanunlarla, birçok yetkinin 3 yıllığına normalleştirilmesi öngörülüyor. 

Olağanüstü hal uygulamasının bazı önlemlerini 3 yıl boyunca hukuki zırha büründerecek yasa, geçtiğimiz hafta Ulusal Meclis’te kabul edilmişti.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un dün duyurduğu yeni ‘ulusal plan’ çerçevesinde ‘aşırı radikalleşmeye’ karşı mücadele edilmesi hedefleniyor. Aralık ayında Ulusal Meclis ve Senato’nun oluşturduğu parlamento gündemine alınacak kanunlar serisiyle, özellikle gettolaşmanın yanı sıra yoksul semtlerde yaşayanların sorunlarına eğinileceği savunuluyor.

Macron, Fransa’daki birçok radikal İslamcı örgütlenmelerin sosyo-ekonomik açıdan geride kalmış kentlerden beslendiğini ve bunun için ‘sorunların köküne eğilinmesi’ gerektiği iddiasında.

EV HAPSİ YERİNE YERLEŞİM BİRİMİNDEN ÇIKMA YASAĞI VERİLECEK

Kasım 2015’te 130 kişinin yaşamını yitirdiği Bataclan katliamı sonrasında ilan edilen Olağanüstü  hal kapsamında güvenlik güçleri ve yargıya verilen bazı yetkiler 3 yıllığına normalleştiriliyor.

Kamu hukukuna dahil edilecek uygulamalar arasında İçişleri Bakanlığı’nın terörist örgüt üyeliğinden şüphelenilen kişilere yönelik ev hapsinin yerine ‘bulunduğu yerleşim birimini terk etmeme’ cezası bulunuyor.

 Yine herhangi bir hukuki soruşturma olmadan da terör şüphesi durumunda önleyici ev baskınları ve aramaları yapılabilecek. Ancak bu tür arama ve baskınlar için de yetkili hakimin izni gerekecek.

Ayrıca nefret, şiddet ve katliam çağrıları yapıldığı tespit edilen camilerin de aralarında olduğu ‘ibadethanelerin’ 6 aya kadar kapatılması mümkün olacak.