Fransa’da onbinler sokaklara çıktı : 700 gözaltı

Fransa’da olağanüstü polisiye tedbirlere rağmen onbinlerce kişi sokaklara çıkarak hükümetin anti-sosyal politikalarını protesto etti. Yaklaşık 600’ü Paris’te olmak üzere ülke genelinde 700 kişi gözaltına alındı.

Fransa’nın hemen her yerinde protesto eylemleri var. Sarı Yelekliler dördüncü Cumartesi sokaklara çıktı. Alınan polisiye tedbirler halkın öfkesini bastıramadı.

Hükümet eylemcilere karşı 89 bin güvenlik gücü personelini harekete geçirdi. Paris’te 8 bin polis ve jandarmaya ait 12 zırhlı araç devreye konuldu.

Eylem noktalarında sıkı aramalar yapıldı. Çatışmalarda kullanılabilecek tüm malzemelere el konuldu. Onlarca metro istasyonu durduruldu. Müzeler başta olmak üzere kültür merkezleri, büyük mağazalar kapatıldı. Çok sayıda sanatsal gösteri ve alışveriş pazarı iptal edildi.

Öğle saatlerinde hükümet açıklamalarına göre 31 bin Sarı Yelekli ülke genelinde alanlara çıktı. Gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Bir çok kentte ise eylemler öğleden sonra planlandı. Geçen hafta, öğle saatlerinde yetkililer 36 bin kişi toplandığını açıklamıştı.

Emniyet kaynaklarına göre ülke genelinde 700'ü aşkın kişi sorgulandı. Bunların 598'inin Paris’te gözaltına alındığı bildirildi. Gözaltı sayısının artması bekleniyor.

Ayrıca ulusal jandarma, otoyollar ve paralı geçiş noktalarında 5 bini aşkın kişinin kontrole tabi tutulduğunu, çok sayıda kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

24 Kasım ve 1 Aralık tarihlerindeki eylemler Paris’teki Etoile meydanı ve Batı Paris’te yoğunlaşırken, ilk kez başkentin doğusu ve güneyi eylemlerin adresi olarak belirlendi. Polis Etoile meydanını tamamen kapattı. Eylemler daha çok Saint-Lazare ve Champs Elysée’de yoğunlaştı. Ancak başkenti çok sayıda noktasında gruplar toplantı ve yer yer çatışmalar yaşandı.

Solcu France Insoumise hareketinin lideri parlamenter Jean-Luc Melenchon, “Durum iktidarın başarısızlığını gösteriyor” dedi. BFMTV’de konuşan Melenchon, Cumhurbaşkanı’nın duvara toslamakta olduğuna dikkat çekti.