Fransa’da Perşembe günü hayat duracak!

Fransa’da Perşembe ve Cuma günüler demiryolları, havayolları, kamu kuruluşları, eğitim ve sağlık alanında greve gidilecek.

Demiryolları kuruluşu SNCF çalışanları Perşembe günü greve gidiyor. GT, UNSA, SUD, CFDT sendikalarının çağrısı üzerine Perşembe günü yapılacak greve paralel olarak yürüyüşler yapılacak. Paris’te organize edilecek yürüyüşe 25 bin kişinin katılımı bekleniyor.

Kamu şirketi SNCF Genel Müdürü Gauillaume Pepy, trenlerin büyük çoğunluğunun grevden etkileneceğini kabul etti. Hızlı tren TGV’lerin yüzde 60’ı çalışmayacak. Yine şehirler arası ve banliyöler arası trenlerin de yüzde 25 ila yüzde 50’si ancak sefer yapacak.

Greve Çarşamba akşamı 19.00’da başlayacak ve Cuma sabahı 08.00’e kadar etkisi olacak.

Sendikalar demiryolları sektöründeki reform projelerine tepki gösteriyor. Sendikalar ayrıca 3 Nisan ile 28 Haziran tarihleri için de grev kararı aldı. Sendikalar, bu grev günleri de projeleri durdurmaya yetmezse daha sert eylemlere gidecekleri konusunda uyardı.

Fransa Havayolları’nda sendikalar Perşembe ve Cuma günleri greve gidecek. Uçuşların önemli bir kısmının iptal edilmesi bekleniyor.

Yedi memur sendikası, alım gücü ve kamu fonksiyonu statüsünün korunması için Perşembe günü greve gidiyor. Ülke genelinde 140 merkezde eylem organize edilecek. 10 Ekim’de yapılan bir önceki eylem gününde yüzbinlerce kişi sokaklara çıkmıştı.

Eğitimde sınırlı bir grev bekleniyor. Ancak grevin boyutları bu Çarşamba günü kendisini ortaya koyacak. Zira lise ve üniversite öğrencileri, lise diploması ve üniversitelerde yapılması öngörülen reformlara karşı sokaklara çıkıyor. Perşembe günü kreşler de kapalı olacak.

Sağlık alanında, tasarruf politikasına karşı greve gidilecek. Hükümet bu sektörde başta mali çerçevede olmak üzere geniş reformlar planlıyor. Sendikalar daha iyi çalışma koşulları ve daha fazla insani olanak istiyor.