Fransa’da sağ ve soldan Le Pen’e karşı blok çağrısı

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna liberal merkez aday Emmanuel Macron ile aşırı sağcı Marine Le Pen kalırken, karşı birçok partiden Le Pen’e karşı Macron’u destekleme çağrıları geliyor.

Seçimlerin ilk turunda henüz kesin olmayan sonuçlara göre bağımsız olarak katılan Emmanuel Macron’un oy oranı yüzde 24 civarında iken, aşırı sağcı Marine Le Pen ise yüzde 22’ye yakın bir oy oranına ulaştı.

Soldaki en güçlü aday Jean-Luc Mélenchon ile sağ muhalif parti Cumhuriyetçiler (LR) adayı François Fillon ise yüzde 19-20 arası oyda kaldılar.

SAĞ VE SOLDAN BİRÇOK İSİMDEN LE PEN’E KARŞI MACRON’A OY VERME ÇAĞRISI

1958 yılından bu yana ilk kez merkez sağdan bir adayın olmayacağı ikinci tur seçimlerde göçmenler ve Avrupa Birliği (AB) karşıtı söylemleriyle öne çıkan Marine Le Pen’e karşı birçok sağ siyasetçiden ‘Macron’a oy verilmesi’ çağrıları geldi.

Seçimlerden elenen LR adayı François Fillon’un yanı sıra Sosyalist Parti (PS) adayı Benoit Hamon tarafından yapılan açıklamalarda, seçmenlerin 7 Mayıs’ta yapılacak ikinci turda Emmanuel Macron’a oy vermeleri istendi.

PS’li Başbakan Bernard Cazeneuve de, ikinci turda eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron’a oy verilmesi çağrısı yaptı.

LR üyesi eski başbakanlardan Jean-Pierre Raffarin de ikinci turda aşırı sağcı Marine Le Pen’e karşı liberal aday Macron’a oy verilmesi gerektiğini vurguladı.