Fransa’da Sarı Yelekliler yeniden sokaklarda

Fransa’da yetkilileri zorlu bir gün bekliyor. Başta Paris olmak üzere ülke genelinde hem Sarı Yelekliler hem de çevreciler sokaklara çıkacak.

Sarı Yelekliler 45’inci Cumartesi sokaklara çıkmaya hazırlanıyor. Sarı Yelekli gruplardan bazıları Paris’te toplanmaya çağırdı. Yetkililer bir çok metre istasyonunu kapattı. Bir çok meydan da eylemcilere yasaklandı. Bazı gruplar, çevrecilerle ortaklaşmaya çağırdı. Bu da farklı taleplerle yapılan mücadeleleri birleşebileceği konusunda yetkilileri endişelendirdi. Sabah saatlerinden itibaren Paris’te Sarı Yeleklilerin toplanmaya başladığı görüldü.

Çevreciler de “İklim ve sosyal adalet yürüyüşü” adı altında saat 13.00’te Paris’te bir araya gelecek. Organizatörler güçlü bir katılım bekliyor. Cuma günü iklim için küresel grev kapsamında Paris’te en az 10 bin kişi yürümüştü.

Miras Günü kapsamında, Sarı Yeleklilerin eylemlerinde taşkınlık yaşanabileceği endişesi gerekçe gösterilerek bir çok yapının kapıları kapalı kalacak. Eğitim Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı da bunlar arasında yer alıyor. Paris Emniyet Müdürlüğü de hafta sonu boyunca kapalı kalacak.

İşçi sendikası FO da emeklilik reformu tasarısına karşı sokaklara çağırdı. Fransız hükümeti mevcut emeklilik sistemindeki 42 özel rejimi, puanlı tek bir sistem haline getirmek istiyor. Liberal meslek çalışanları, sahip oldukları emeklilik avantajlarını kaybetmekten endişe ediyor.

Hükümet ise yine saldırgan bir politika ile Sarı Yeleklilere yaklaşmayı tercih etti. Paris’te 7.500 polis, TOMA’lar ve jandarmanın zırhlı araçları ile birlikte harekete geçirildi. 1 Mayıs eylemleri için de aynı boyutlarda önemler alınmıştı.