Fransa’da sendikalar 7 Mart’ta hayatı durdurmaya hazırlanıyor

Fransa’da sendikalar emeklilik reformuna karşı 7 Mart’ta hayatı durdurmaya hazırlanıyor.

7 Mart günü emeklilik reformuna karşı yedinci ulusal çaptaki grev günü yaşanacak.

Ocak ortasından bu yana milyonlar sokaklara çıkıyor. Ulaştırma Bakanı Clément Beaune, 7 Mart’ın protesto eylemlerinin başından bu yana “en zorlu günlerden biri” olacağını öngördü.

France 3 televizyonuna konuşan Bakan, kamu ulaşım ağlarının “çok güçlü” etkileneceğini belirtti.

Genel İş Sendikası (CGT) Genel Sekreteri Philippe Martinez, toplumsal hareketi boyutlandırma noktasında olduklarını açıkladı.

Journal du Dimanche gazetesine konuşan Martinez, "Vites yükseltiyoruz. Top artık Cumhurbaşkanı'nda. Bu reformu geri çekmek ona kalmış. Emmanuel Macron inatçı da olsa bizim için vazgeçmek söz konusu değil" dedi.

Emeklilik reformuna karşı ilk eylemlerde sessiz kalan kamyon sürücüleri de 7 Mart eylemine katılacaklarını bildirdi. Yollarda blokaj eylemleri bekleniyor. Lojistiğin ağır etkilenmesi bekleniyor.

Grev, demiryolları, toplu taşıma, enerji sektörü, sanayi ve eğitim gibi çok sayıda sektörde yaşanacak. Grev gününde ülke genelinde en az 325 eylem öngörülüyor.

Sendikalar hükümetin emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı öngören reform projesinin çekilmesini istiyor. 31 Ocak’taki ulusal eylem gününe 2,5 milyonu aşkın kişi eylemlere katılmıştı.