Fransa’da tepkilere rağmen özelleştirmeler devam edecek

Geçtiğimiz yıl iktidara gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve liberal hükümetinin birçok kamusal kurumu özelleştireceğine dair iddialar gerçekleşiyor.

Demiryolları şirketi SNCF’nin özelleştirilmesinin yolunun açılmasına imkan sunacağı iddia edilen reforma karşı Mart ayından bu yana grevler düzenlenen Fransa’da, birçok kurumun özelleştirileceği duyuruldu.

Başbakan Edouard Philippe’in açıklamasına göre, 22 havaalanını işleten ADP adlı havayolu şirketi özelleştirilecek. Devletin yüzde 50,6 oranında hisse sahibi olduğu şirketin 9 milyar euroya satılması planlanıyor.

Hükümetin kararına göre, şans oyunlarını organize eden FDJ adlı şirket de 1 milyar euroyu aşkın bir değerle özelleştirilecek.

Fransa’da Mayıs 2017’de iktidara gelen Emmanuel Macron ve liberal hükümetinin çalışanlara ve kamu kurumlarına yönelik politikaları sendikalar tarafından sert bir biçimde eleştiriliyor. Son olarak demiryolları çalışanları, SNCF adlı kamu şirketine yönelik reforma karşı 14 hafta sürecek grev kararı almışlardı. Bu kapsamda Mart ayından bu yana haftada bir gün greve gidiliyor.