Fransa’da üniversite öğrencileri isyanda

Fransa’da haftalardır üniversite öğrencileri hükümet politikalarına karşı işgal eylemlerinde bulunuyor. Sembol haline gelen Tolbiac üniversitesi polis baskını ile boşaltıldı, bir başka üniversite işgal edildi.

Fransız polisi, Cuma sabahı erken saatlerde Paris’teki Tolbiac üniversitesindeki işgale son vermek için hareket geçti. Tolbiac üniversitesindeki işgal, özellikle oluşturduğu komün ve Kürt halkına destek çıkmasıyla sembolik bir öneme sahipti. Tolbiac üniversitesi genel meclisi, 4 Nisan günü yaptığı toplantıda “Kürt halkına desteğini” açıklamıştı.

Sabah saatlerinde en az 100 polis 22 katlı bu binaya baskın yaptı. Öğrenciler polis saldırısına çeşitli nesneler atarak karşılık verdi. İçişleri Bakanı Gérard Collomb, operasyonun başarılı geçtiğini savunarak, polisi selamladı.

Tolbiac üniversitenin de bağlı olduğu Paris-1 Sorbonne üniversitesi başkanı Georges Haddad, 9 Nisan günü polisten müdahale istemişti.

Haftalardır üniversitelerde işgal ve boykot var. 4 üniversite tamamen bloke edilirken, 10 dolayında üniversitede ise eğitim aksıyor. Ülke genelinde toplam 400 üniversite var. Öğrenciler, fakültelere girişi düzenleyen reform yasası ile öğrencilerin “seçme” hakkının elinden alındığını düşünüyor. Hükümet yoğun talep alan meslek dallarına müdahale ederek, öğrencilerin tercihlerini yönlendirmeye çalışıyor. ORE olarak adlandırılan üniversiteye giriş yasasına göre, bir bölümdeki yer sayısında fazla başvuru olması halinde üniversite talepleri reddedebilir.

BİR İŞGAL DAHA

Pazar günü bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eylemdeki öğrencilerin küçük bir azınlık olduğunu ve şiddete başvurduğunu savunmuştu.

Tolbiac üniversitesine polis müdahalesinin yapıldığı sıralarda Paris’teki Siyasal Bilimler binası öğrenciler tarafından yeniden işgal edildi. İşgal nedeniyle bu binada öngörülen dersler başka okullara taşındı. Çevik kuvvet polisleri üniversite etrafında konumlandı.

MÜCADELELER BİRLEŞTİ

Öğrenciler, iş dünyasındaki grev ve eylemlerle güçlerini birleştirme çağrısında da bulunuyor. Bununla birlikte en önemli işçi sendikası CGT de öğrencilere destek çıktı.

Bu çerçevede Perşembe günü “mücadelelerin birleştirilmesi” sloganı ile ülke genelinde 130’u aşkın gösteri düzenlendi. Demiryolları çalışanları, hastane personeli, postacılar, memurlar ve öğrenciler yan yana yürüdü. Sendikalara göre Fransa genelinde 300 bini aşkın kişi eylemlere katıldı.

CGT sendikası, 1 Mayıs’ta daha güçlü bir eylem günü için çağrıda bulundu. Bu sendikaya göre hükümet her şeyi özelleştirmek istiyor.