Fransa’da yollar, limanlar, petrol depoları, demiryolları bloke edildi

Fransa’da emeklilik reformuna karşı ülke genelinde petrol depoları, limanlar, yollar ve demiryollarında blokaj eylemleri gerçekleşti. Birçok sektörde de grev var.

Emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasına karşı sendikalar ocak ayından bu yana dokuzuncu ulusal grev gününü başlattı.

YAKIT İSTASYONLARI

Blokaj eylemleri petrol depoları, limanlar, yollar, hava ulaşımı, gaz sektörü ve ve üniversiteleri etkiledi.

Ulusal düzeyde yakıt istasyonlarının yüzde 14,30’unda en az bir tip yakıt kıtlığı yaşanıyor.

LİMANLAR

CGT sendikasının “ölü limanlar” çağrısı üzerine Marseille-Fos ve Brest limanları tamamen bloke edildi. Diğer birçok limanda da blokaj eylemleri var.

KARAYOLLARI

Yollarda ise eylemciler tarafından paletler ve lastikler yakıldı.  Birçok otoyol kapatıldı.

TREN SEFERLERİ 

Tren seferleri özellikle ülkenin güneyindeki birçok garda tamamen durdu. Bunların başında Toulouse, Montpellier ve Nimes kentleri geliyor. Ulusal demiryolları kuruluşu SNCF, grevden ağır etkilendi. Greve katıldıklarını bildiren SNCF çalışanlarının oranı yüzde 35’e yükseldi.

Paris’te metro ve bölgesel tren seferleri yapan RER’de ulaşımın “ağır bir şekilde” aksadığı bildirildi.

OTOBÜSLER

Paris başta olmak üzere bazı kentlerde toplu ulaşım araçları olan otobüs depoları da bloke edilirken, bazı çıkışlarda filtreleme barikatları kuruldu. 

GAZ SEKTÖRÜ

Gaz sektöründe kuzeydeki Dunkerque terminali vanaları 24 saatliğine kapattı. Gaz depolarında da blokaj eylemleri var.

ÜNİVERSİTELER

Birçok üniversite öğrenciler tarafından bloke edildi. Lyon, Paris, Saint-Etienne, Roubaix, Toulouse ve daha birçok kentte öğrenciler blokaj eylemlerinde bulundu.

ATIKLAR

Paris’te temizlik işçilerinin 6 Mart’ta başlattığı grev, pazartesi gününe kadar uzatıldı. Bazı yakma fabrikaları bloke edildi.  Salı günü itibariyle Paris Belediyesi’ne göre kentte 9 bin 500 ton çöp birikti. Diğer bazı kentlerde de çöp toplayan kamyonlara sabotaj eylemleri düzenlendi.

HAVA ULAŞIMI

Fransa Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü havayolu şirketlerinden Paris-Orly’de uçuşların yüzde 30’unu, diğer havalimanlarında yüzde 20’sini iptal etmeye çağırdı. Havaalanı girişleri de işçiler tarafından bloke edildi.