Fransa’da yüz binlerce memur grevdeydi

Fransa’da kamu sektöründeki 5,7 milyon memur ve çalışanın haklarını ilgilendiren reformlara karşı düzenlenen grev ve gösterilere yüz binlerce kişi katıldı.

CGT ve CFDT başta olmak üzere birçok sendikanın çağrısıyla Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un memur sayısını 120 bin azaltma ve maaşlarda dondurmaya gitme gibi projelerine karşı grev düzenlendi.

Grevlere katılım oranları merkezi devlet kurumlarında yüzde 9,8 ve yerel yönetimlerde ise yüzde 6,3 olarak açıklanırken, en az 130 kentte gösteriler yapıldı. Başkent Paris’teki gösteriye sendikalara göre 50 bin kişi katılırken, polise göre ise 16 binin üzerinde katılım oldu.

Paris’in yanı sıra onlarca büyük kent ile orta ölçekli kentlerde gösterilere katılanların sayısı polise göre on binlerle ifade edildi. Ancak sendikalar, bu sayının yüz binlerce olduğunu savunuyor.

Birçok kentteki gösterilerde ise polis ile yüzleri maskeli bazı gruplar arasında çatışmaların olduğu öğrenildi.

MACRON NE YAPMAK İSTİYOR?

Fransa’da kamu sektöründe çalışan 5,7 milyon memur ve diğer sözleşmeli personel Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hedefinde. Macron, geçtiğimiz yılki seçimlerde sağcı adayların en az 300 ila 500 bin azaltmak istediği kamu çalışan çalışan sayısını 2022 yılına kadar 120 bin azaltmayı hedefliyor. Macron, devlet kurumlarındaki çalışan sayısını 50 bin, yerel yönetimlerde ise 70 bin azaltmak istiyor.

Memurlar ve diğer kamu çalışanlarının maaşlarına 2016’dan bu yana yıllık sadece yüzde 0,6 zam yapılırken, 2019’da ise zam öngörülmüyor.

Memurlar ayrıca hastalık durumunda ilk raporlu günün sigorta kurumu tarafından karşılanması kuralının kaldırılmasına karşı çıkıyor.

Sendikalar, kamu hizmetlerinde yapılan bu kıyımların halkın hizmet hakkını yok edeceğini savunuyor.