Fransa’da yüzbinler alanlara çıktı, Paris’te şiddetli çatışmalar

Fransa genelinde yüzlerce merkezde 1 Mayıs vesilesiyle yüzbinlerce kişi alanlara çıktı. Paris’te özellikle otonom gruplar ile polis arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

Fransa’da bu yıl 1 Mayıs yürüyüşü öncekilerin aksine sadece sendikalar değil, geniş toplumsal kesimlerin buluşmasına tanıklık etti. Sendikalar, siyasi partiler, çevreciler, otonom hareketler, öğrenciler, öğretmenler, aylardır eylemde olan Sarı Yelekliler, 1 Mayıs’ta bir araya geldi.

Bu yılki 1 Mayıs, polisiye tedbirler açısından da benzeri görülmemiş bir tablo ortaya koydu. Paris’te 7 bin 400’ü aşkın polis ve jandarma harekete geçirildi, bir çok noktada polis barikatları kurularak, araçlar kontrol edildi.

ANARŞİST GRUPLARLA POLİS ARASINDA ÇATIŞMALAR

Paris’te sendikaların temel yürüyüşü öğleden sonra başlamadan önce, bir çok noktada anarşist Black Blocs üyeleri ile polisler arasında şiddetli çatışmalar yaşadı. Kara kıyafetler giyen ve maskeler takan otonom gruplar, tüm kortejlere yayıldı. Otonom gruplar, daha önce Paris’i küresel isyanın başkenti yapmaya çağırmıştı.

KARAKOLA MOLOTOF KOKTEYLLERİ ATILDI

Anarşistler, 13’üncü Paris’te bir polis karakoluna da eylem düzenledi. Karakola Molotof kokteylleri atıldığı bildirildi.

Çatışmalardan dolayı 1 Mayıs yürüyüşünün organizatörlerinden CGT sendikasının genel sekreteri Philippe Martinez, basın açıklamasını iptal etmek zorunda kaldı. CGT yaptığı yazılı açıklamada, üyeleri ve genel sekreterlerine gaz bombaları atıldığını belirterek, “Uygulamaya konulan benzeri görülmemiş ve skandal senaryo, demokrasimiz açısından kabul edilemez” dedi. Şiddet olaylarından dolayı FSU sendikası da kortejlerden ayrıldı.

YÜZLERCE GÖZALTI

Paris’te polis saat 15.00 itibariyle, 12 bin 500’ü aşkın “önleyici kontrol” altında engellemeler gerçekleştirdi, 200’den fazla kişiyi gözaltına aldı. Bir çok kişinin yaralandığı bildiriliyor. Bunlardan ikisinin başından cop darbeleri aldıkları ifade ediliyor.

BİR ÇOK KENTTE TOPLU ULAŞIM ARAÇLARI ÇALIŞMADI

Paris’te çok sayıda metro istasyonu kapatıldı, onlarca otobüs hattı çalışmadı. Marsilya, Lyon, Toulouse, Bordeaux, Rennes, Monptellier, Caen ve Nancy’de hiçbir toplu ulaşım aracı çalışmadı.

Eylem yapılan yüzlerce kent arasında Toulouse’ta 20 bin, Grenoble’da 10 bin, Lyon’da 9 bin 500, Marsilya’da 5.500 kişi sokaklara çıktı.

POLİS KARAKOLUNA BASKIN

Besençon kentinde 200 ila 300 dolayında Sarı Yelekli, bir polis karakoluna girmeye çalıştı. Polis eylemcileri geri püskürttü.

ÇÖZÜM MÜCADELELERİN BULUŞMASINDA

Paris’teki yürüyüşe katılan France Insoumise hareketini lideri Jean-Luc Mélenchon, 24 haftadır Sarı Yeleklilerin eylemleriyle birlikte hiç böyle bir durumla karşı karşıya kalınmadığını belirterek, çözümün “mücadelelerin buluşmasından” geçtiğini kaydetti.

Mélenchon, “Buyıl yeni olan şiddet değil, işçi, geleneksel, sendikal ve Sarı Yeleklilerin isyancı spontane hareketinin buluşmasıdır” dedi.