Fransa’dan nükleer caydırıcılık simülasyonu

Washington ile Moskova arasında orta menzilli füze geriliminin tırmandığı bir sırada Fransa, nükleer caydırma misyonu simülasyonu gerçekleştirdi.

Fransa Savunma Bakanlığı, bir savaş uçağının Saint-Dizier hava üssünden kalkarak, 11 saatlik bir operasyon gerçekleştirdiğini belirtti. Bakanlık, bu uçuşun “nükleer caydırıcılık görevinin tüm karakteristik aşamalarını içerdiğini” ifade etti.

Yazılı açıklamada, bu misyonun alçak uçuş, havada C135 ve A330 Phénix uçakları ile ikmal, yüksek düzeyde korunaklı alanlara alçak uçuş yaparak sızma ve nükleer başlık taşımayan havadan karaya ASMP-A füzesiyle atışı kapsadığı belirtildi.

Bakanlığa göre bu “başarılı” simülasyon, caydırıcılığın tekniki-operasyonel güvenirliğini güçlendiriyor.

Fransa’nın yürüttüğü tatbikat, ABD ile Rusya’nın karşılıklı olarak Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çıkma kararı aldığı bir döneme denk geldi.

ABD Başkanı Donald Trump geçen hafta yaptığı bir açıklamada, her iki tarafın karadan fırlatılan ve menzili 500 km ile 5.500 km arasında olan tüm seyir füzeleri ve balistik füzelerinin imhası için 1987 yılında yapılan anlaşmadan, altı ay içinde çekileceklerini açıkladı.

Karşılıklı bu adımların ardından, Rusya Savunma Bakanlığı, 2021 yılına kadar orta menzilli yeni füzeler geliştireceklerini açıkladı.

RIA ajansına göre Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya’nın karadan atılan füzelerinin menzilini arttırması gerekiyor. Böylece, füzelerin başta Avrupa’daki hedefler olmak üzere sınırın ötesindeki hedeflere ulaşması sağlanacak.

Şoygu, Savunma Bakanlığı’nın karadan fırlatılan yeni bir seyir füzesi ve hipersonik bir füzenin en geç 2021’de operasyonel olması için talimat verdiğini söyledi.

Şoygu, geçen yaz da yaptığı bir açıklamada Rusya’nın yakında ABD’nin füze savunma kalkanlarını aşarak dünyanın herhangi bir noktasını vurabilecek kapasiteye sahip olacağını söylemişti.

İran da Cumartesi günü 1300 kilometreden fazla menzile sahip bir seyir füzesi denemesi yapmıştı. Avrupa Birliği, bu deneme ardından endişesini ifade etmişti.