YENİLENDİ II

Fransa'dan Türkiye'ye: Sınırı korumak sivil öldürmek değildir

Fransa Dışişleri Bakanı, Türk ordusunun Efrîn'deki saldırılarına tepki göstererek, "Sınır güvenliğini sağlamak, sivilleri öldürmek değildir” dedi.

BFM TV’deki bir programda konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Türk devletinin Efrîn’i işgal girişiminin ‘savaşa savaş eklemek’ olduğunun altını çizdi.

Le Drian şöyle konuştu: Türkiye’nin sınırlarının güvenliğini güvenceye almak istemsi anlaşılabilir, bu meşru bir haktır, ama sınırların güvenliğini sağlamak, gidip sivilleri öldürmek demek değildir. Bu mahkum edilecek bir durumdur (...) Suriye’de savaşa savaş eklememek gerekiyor. DAİŞ Suriye’de nihai olarak yenilmedi.”

Drian bir yandan Fransa’nın Kürtlerin dostu olduğunu savunurken, diğer yandan Türkiye’nin Suriye çatışmasında kaçınılmaz bir aktör olduğunu belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, çatışmada yer alan tüm tarafları BM çatısı altında siyasi müzakere masasına çağırdı.

Fransız Bakan bugün uluslararası hukukun "Türkiye tarafından ihlal edildiğini, Şam rejimi tarafından ihlal edildiğini ve İran tarafından ihlal edildiğini" söyledi. 

Yves Le Drian ayrıca şunları sözlerine ekledi: “Kürtler Reqa’nın alınmasında tam anlamıyla örnek ve kararlı oldular; peşmergeler DAİŞ’e karşı savaşta oldukça önemli bir rol oynadılar.”

Kürtlerin elindeki Fransız vatandaşları DAİŞ’lilere de dikkat çeken Le Drian, 100 dolayında Fransız DAİŞ’linin Kürt güçler tarafından tutuklandığını söyledi. Fransız Bakan, “Bunlar savaşçılardır. Fransızdırlar ama bizim düşmanlarımızdır. Sonuç, bunların kendileriyle savaşanlar tarafından yargılanacaklarıdır” dedi.