Fransa’dan Türkiye’ye ‘NATO’ uyarısı: Tercihini yap

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girişini engelleyen Türkiye’yi “tercihini yapmaya” çağırdı.

Journal du Dimanche gazetesine konuşan Catherine Colonna, “İttifak Genel Sekreteri (Jens Stoltenberg) ön safta yer alıyor ancak sorumlulukları karşısında seçimini yapmak Türkiye'ye kalmış” dedi.

Colonna, “İttifakı güçlendirmek mi istiyor yoksa ona karşı mı?” diye sorarken, bu durumun Türkiye’nin bir NATO üyesi olarak “davranışlarını sorgulattığına” dikkat çekti.  

Colonna, “Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine karşı çıkması, onun bir NATO üyesi olarak davranışları hakkında soru işaretleri yaratacaktır” dedi.

Türkiye’nin “önemli bir” NATO üyesi olduğunu sözlerine ekleyen Colonna, “Finlandiya ve İsveç tarihi bir seçim yaptı. Her ikisinin de NATO'da olması Avrupa'daki güvenliğimiz için bir artı olacaktır. Türkiye ile görüşmelerinde çaba sarf ettiler” ifadelerini kullandı.

Geçen pazartesi günü Brüksel’de Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında yapılan müzakerelerden bir sonuç çıkmadı. Türkiye’nin tutumu her iki ülkenin Madrid’de 28 Haziran’da yapılacak zirve öncesi NATO’ya hızlı üyeliklerini zorlu hale getirdi.

Türk devletinin Kürt düşmanlığı, her iki ülkenin NATO üyeliği önünde de temel gerekçe olarak kendisini gösteriyor.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na göre Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da NATO zirvesi vesilesiyle Türkiye’den “NATO bünyesindeki tutumuna açıklık getirmesini” isteyecek.