Fransa ve ABD'den Erdoğan’ın ‘Kıbrıs provokasyonu’na tepki

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs ziyaretindeki “tek taraflı girişimi” için “provokasyon” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs ziyaretinde 46 yıldır kapalı olan hayalet şehir Varoşa’yı (Maraş) yeniden açması ve iki devletli çözüm dayatmasında bulunmasına Fransa’dan tepki geldi.

FRANSA: PROVOKASYON

Fransa Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, “Fransa, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması amacıyla müzakerelerin acilen yeniden başlatılması için gerekli olan güvenin yeniden tesis edilmesini zedeleyen ve bir provokasyon teşkil eden bu tek taraflı ve eşgüdümsüz adımdan derin üzüntü duymaktadır” dedi.

BLINKEN KINADI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Twitter üzerinde bir açıklamada bulundu. Blinken,  “Birleşmiş Milletler kararlarıyla tutarsız, kabul edilemez ve geçmişteki çözüm müzakerelerini sürdürme taahhütleriyle bağdaşmayan Maraş’ın bazı bölümlerinin Türk kontrolüne devredileceği duyurusunu kınıyoruz. Bu kararın ve Ekim 2020'den bu yana atılan adımların geri alınmasını talep ediyoruz” dedi. 

BORRELL: KABUL EDİLEMEZ

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Maraş’ın yeniden açılmasının kabul edilemez olduğunu belirtmişti.

Borrell yaptığı yazılı açıklamada, “Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tatar'ın yaptığı açıklamalardan Varoşa'nın (Maraş) konusunda yaptığı açıklamalardan derin bir kaygı duyduğunu ifade eder. Bu Varoşa'nın statüsünün değiştirilmesine yönelik kabul edilemez ve tek taraflı bir karardır” dedi.

Aynı açıklamada, “AB bir kez daha uluslararası hukuka aykırı tek taraflı hamlelerden ve adada gerilimi artırabilecek, ve Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm görüşmelerini etkileyebilecek tekrarlayan provokasyonlardan kaçınma gerekliliğinin altını çizer" ifadeleri kullanıldı.

Türk devleti 1974 yılında Kıbrıs’ı askeri zor kullanarak işgal etmişti.  İşgalden önce adanın turizm gelirlerinin yüzde 53’ü Varoşa’dan geliyordu.