Fransa Ermeni Soykırımı için ulusal anma günü ilan edecek

Fransa, Ermeni Soykırımı’nın yıl dönümü olan 24 Nisan’ı ‘ulusal anma günü’ olarak kabul etmeye hazırlanıyor.

Fransa Ermeni Kuruluşları Koordinasyon Konseyi (CCAF) tarafından düzenlenen yıllık yemeğe katılan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkedeki Ermeni toplumunun talebine olumlu yanıt verdi.

Macron, Ermeni halkına yönelik Osmanlı Devleti’nin uyguladığı soykırımı tanıyan ülkelerin başında gelen Fransa’nın 24 Nisan’ı ‘Ulusal Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü’ olarak kabul edileceğini duyurdu. Macron, buna ilişkin resmi kararın önümüzdeki haftalarda alınacağını kaydetti.

Sembolik önemi büyük olan bu kararla, ‘Ulusal Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü’ ülkedeki takvimlerde resmen yer alacak.

ERMENİ NÜFUSUNUN EN FAZLA OLDUĞU BEŞİNCİ ÜLKE

24 Nisan 1915’te, Osmanlı İmparatorluğu tarafından İstanbul’da başta aydınlar olmak üzere birçok Ermenilere yönelik tutuklamalar ve sürgünler başlatılmıştı. Bu tarih soykırımın başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Fransa’da büyük çoğunluğu soykırım esnasında o dönem Osmanlı’ya bağlı olan bugünkü Suriye ve Lübnan topraklarına ulaşabilenlerden oluşan 500 bin civarında Ermeninin yaşadığı tahmin ediliyor. Fransa, Ermenistan, Rusya, ABD ve İran’dan sonra Ermeni nüfusunun en fazla olduğu beşinci ülke konumunda.

Ermeni halkının on yıllarca süren mücadelesi sonucu Fransa Senatosu ve Ulusal Meclisi, 2000 yılı sonu ve 2001 yılı başındaki oylamalarla Ermeni Soykırımı’nı resmen tanımıştı.