Fransa grevlerle sarsılıyor

Fransa’da demiryolu çalışanlarının grevi devam ederken, havayolları çalışanları da bir kez daha greve çağırdı. Salı günü hava ulaşımı ağır aksayacak.

Fransa Havayolları sendikaları 10 ve 11 Nisan günleri için grev kararı aldı. Şubat ayından bu yana beşinci kez grev yapılıyor. Daha önce 22 Şubat, 23 Mart, 30 Mart ve 3 Nisan tarihlerinde grev yapılmıştı. Geçen Cumartesi günü yapılan grev sonucunda uçuşların yüzde 70’i sağlanabilmişti. Pilot sendikaları yüzde 6 oranında ücret artışı talep ediyor.

Fransa Demiryolları Kuruluşu SNCF bünyesindeki grev ise devam ediyor. Sendikalar hafta içi her beş günde bir, iki günlük grev kararı almıştı. Bazı sendikalar, greve ara vermek yerine her 24 saatte bir uzatılmasını istiyor.

Pazartesi günü greve katılım yüksek oldu. Ancak hükümet bu sektörde reform yapmakta kararlı olduğunu belirtiyor. Grev nedeniyle SNCF her gün 20 milyon euro zarar ediyor. Bu arada SNCF’de reform öngören proje meclise geldi. Sendikalar, hükümetin bu sektörün özelleştirilmesi yönünde ilk adımı atmakta olduğu tepkisinde bulunuyor.

Hükümet politikalarına karşı tüm sektörlerde tepki var. 17 ve 18 Nisan ile 23 ve 24 Nisan tarihlerinde tüm mesleklerden 11 sendika grev çağrısı yaptı.