Fransa ile İtalya arasında diplomatik gerilim

İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Fransız halkının yakında “çok kötü cumhurbaşkanı” Emmanuel Macron’dan kurtulması dileğinde bulundu.

Aynı zamanda aşırı sağcı Kuzey Ligi partisinin lideri olan Salvini, Facebook sayfasında yayınladığı açıklamasında “Fransızların çok kötü bir cumhurbaşkanından kurtulacağını umut ediyorum” dedi.

Salvini, 26 Mayıs’taki Avrupa Parlamentosu seçimlerinin bunun için bir fırsat olduğuna dikkat çekerken, Fransız halkının kendi geleceğini ve kaderini eline alacağını belirtti. İçişleri Bakanı, Fransız halkının gururunun “Macron gibi bir kişilik tarafından kötü temsil edildiğini” söyledi.

Salvini, “Tüm kalbim ve çalışmamla Fransız halkı ile, çok kötü bir hükümet ve çok kötü bir Cumhurbaşkanı ile Fransa’da yaşayan milyonlarca kadın ve erkeğin yanındayım” dedi.

Hükümetin diğer bir ortağı olan 5 Yıldız Hareketi’nin şefi Luigi Di Maio da Macron’u hedef almıştı. Salvini gibi aynı zamanda İtalya Cumhurbaşkanı’nın yardımcısı olan Maio, Fransa’yı Afrika’yı yoksullaştırmak ve göç krizini ağırlaştırmakla suçlamıştı. Maio, Pazar günkü açıklamasında Avrupa Birliği’nin başta Fransa olmak üzere Akdeniz’deki göçmen dramının sorumlusu ülkelere karşı yaptırım kararı almasını istemişti. Maio, şunları ifade etmişti: “Eğer bugün insanlar evlerini terk ediyorsa, başta Fransa olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin onlarca Afrika ülkesinin sömürgeleştirmekten vazgeçmeyişindendir.”

Bu sözler üzerinde Fransız hükümeti Pazartesi günü İtalya büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırmıştı.