Fransa ile İtalya arasında siyasi savaş!

Fransa ile İtalya arasındaki siyasi gerilim tırmandı. Fransa, İtalya Büyükelçisini çağırdı. İtalya’da popülist iktidar ise Emmanuel Macron’u zayıflatmakta kararlı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile İtalya’da koalisyon hükümeti liderleri Matteo Salvini ve Luigi Di Maio arasında tırmanan bu gerilim, siyasi savaş ilanı olarak değerlendiriliyor.

“DEĞİŞİM RÜZARI ALPLERİ AŞTI”

5 Yıldız Hareketi’nin lideri ve Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio’nun Salı günü Montargis kentinde Sarı Yeleklilerin temsilcileri ile bir araya gelmesi, gerilime yeni bir boyut kattı.

Di Maio, “Değişim rüzgarı Alpleri aştı. Tekrar ediyorum: değişim rüzgarı Alpleri aştı” diyerek, Sarı Yeleklileri ziyaret etmesini gerekçelendirdi.

İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, daha ihtiyatlı bir dil kullanarak “kimseyi gücendirmek istemediğini” ve “masaya oturmaya hazır olduğunu” söyledi. Salvini, Fransa’yı artık İtalya’ya mülteci göndermemeye çağırdı. İtalyan yetkililer daha önce Macron’u hedef alan açıklamalarda bulunmuş ve Sarı Yeleklilere desteklerini açıklamıştı.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN BU YANA BİR İLK

Bu siyasi savaşın ilk resmi karşılığı, Fransa’nın Perşembe günü İtalya büyükelçisini çağırmak oldu. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez böyle bir durum yaşanıyor. Fransa’nın karşılık vermesiyle birlikte, karşılıklı hamleler de başlamış oldu.

SARI YELEKLİLERE DESTEK

Son haftalarda 5 Yıldız Hareketi, Fransa’ya yönelik ağır eleştirilerde bulundu. Di Maio ve Salvini, Sarı Yeleklilere destek açıklamalarında bulunurken, Di Maio, “Zayıflamayın” diyerek Sarı Yeleklilere mesaj gönderdi.

Salvini ise, “Macron ne kadar erken evine dönerse, o kadar iyi olacak” diyerek Macron karşıtı açıklamalarını sürdürdü. Salvini daha önce Fransa’nın “çok kötü Cumhurbaşkanı”ndan yakında kurtulacağını söylemişti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, “Anlaşmazlıkların olması bir şey, ilişkilerin seçim amaçlı araçsallaştırmak ayrı şeydir” diyerek tepki gösterdi. Bazı gözlemciler İtalya’nın tepkilerini, Mayıs ayında Avrupa Parlamentosu seçimlerine yönelik manevra olarak değerlendiriyor.

SALVİNİ’NİN ÜÇ TALEBİ

İki ülke arasında bir çok konuda gerilim yaşanıyor. Salvini, yaptığı yazılı bir açıklamada Paris ile çözülmesi gereken üç temel sorundan bahsetti. İtalyan Bakan, her şeyden önce Fransa’nın göçmenleri İtalya’ya sınırdışı etmekten vazgeçmesini istiyor. İtalya’ya göre Fransa, 2017 yılından bu yana aralarında kadın ve çocukların da olduğu 60 bini aşkın göçmeni sınırdışı etti. Bunlar ormanlık alanlara bırakıldı. Salvini, “Kurşun yıllar” olarak adlandırılan dönemde aktif olan eski solcu militanların teslimini istiyor. Aşırı sağcı Salvini, solcu militanları “İtalyan teröristler” olarak tanımlıyor.

Salvini, son olarak Fransa’nın sınırlarda saatlerce süren kontrollerle sınır işçilerine zarar vermekten vazgeçmesini istiyor.