Fransa iltica yasalarını sertleştiriyor

Birçok Avrupa ülkesine oranla daha az mültecinin geldiği Fransa’da aşırı sağcıları memnun etmeyi amaçlayan yeni bir iltica yasası hayata geçirilecek.

Liberal hükümetin İçişleri Bakanı Gérard Collomb’un sunduğu yeni yasa tasarısıyla iltica davalarının en az 6 ay içerisinde karara bağlanması öneriliyor. Ayrıca başvurusu reddedilen göçmenlerin daha hızlı bir biçimde sınırdığı edilmeleri planlanıyor.

Aynı tasarıda iltica başvuruları reddedilen mültecilerin itiraz sürelerinin kısaltılması istenirken, sınırdışı cezaevlerinde tutulma sürelerinin ise uzatılması öngörülüyor. 

Nüfusa oranı dikkate alındığında Fransa’daki iltica başvuruları birçok Avrupa ülkesinden gerideydi. Mülteci göçünün yoğunlaştığı 2015-2016 yıllarından sonra geçtiğimiz yıl Fransa’ya yapılan başvurular uzun süreden sonra ilk kez 100 binin üzerine çıkmıştı.

Ancak hükümetin bu politikasının altında özellikle 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalan Marine Le Pen önderliğindeki Ulusal Cephe (FN) ve yandaşlarını tatmin etme taktiği yatıyor. Hükümetin FN ile diğer sağ partilerin göçmenler üzerinden oy kazandığını görerek, mültecileri hedefine koyduğu bilinen bir gerçek.