Fransa kara güne hazırlanıyor

Fransa, emeklilik reformuna karşı 5 Aralık’tan itibaren sürdürülebilir grev nedeniyle kara bir güne hazırlanıyor. Grev, başta ulaşım olmak üzere neredeyse tüm sektörleri etkileyecek.

Emeklilik sistemindeki ayrıcalıkların kaldırılmasını öngören reforma karşı sendikaların çağrısı ile 5 Aralık’ta ulaşımın felç olması bekleniyor. Ulusal demiryolları kuruluşu SNCF’deki grevden dolayı trenlerin yüzde 90’ının iptal edildiği bildirildi. Sadece yüzde 10’luk bir ulaşım imkanı sağlanabilecek.

Bölgesel ve banliyöler arası tren seferleri de neredeyse tamamen aksayacak. Paris bölgesindeki metroda, otomatik çalışan iki hat dışında tüm hatlar bloke olacak.

Hava ulaşımında da 11 sendikanın grev çağrısı nedeniyle iç uçuşların yüzde 30’u, orta uçuşların yüzde 15’i iptal edilecek.

GREV PARLAMENTOYU DA VURDU

Grev parlamentoyu da etkiledi. Parlamento grev günü kapalı kalacak. Sosyalist Parti grubu, özel bir uygulama olan aylık öneri günü sırası kendisine geldiği için, greve katılmayı tercih ederek, çalışmalarını askıya aldı. Genellikle anmalarda askıya alınan parlamento çalışmaları bu kez grev nedeniyle felç oldu.

TÜM SEKTÖRLERDE GREV

Ulaşımın yansıra ulusal eğitim, enerji kurumları, rafineriler, çöp toplama servisleri, otomobil sektörü, hastaneler, avukatlar ve polisler de greve gidecek.

AYDIN VE SANATÇILARDAN DESTEK

Ayrıca 180’i aşkın aydın ve sanatçı da 5 Aralık’ta “mücadele eden kadın ve erkekleri” desteklediklerini bildirdi. Le Monde gazetesinde ortak bir bildiri yayınlanan aydın ve sanatçılar arasında tanınmış ekonomist Thomas Piketty de var. Bildiride, “neoliberal ve otoriter hükümetin saldırılarına karşı, bugünümüz ve geleceğimizin sosyal ve siyasi mücadelelerden geçtiğini vurgulama sorumluluğunu hissediyoruz” dedi. Aralık 1995’te de aydınlar Le Monde gazetesinde yayınladığı bir bildiride “Mevcut toplumsal hareketler sadece hükümet politikası için bir krizdir” diyordu.

GREV SOLU BİRLEŞTİREBİLİR Mİ?

Emmanuel Macron’un Cumhurbaşkanı olmasından bu yana zayıflayan solun da yeniden bu grevlerle birleşebileceği de tartışılıyor. LFI (Boyun Eğmeyen Fransa), PS (Sosyalist Parti), EELV(çevreciler), PCF (Fransa Komünist Partisi), Génération-s (PS’den ayrılan sosyalistler) grev yapmaya ve emeklilik reformuna karşı sokaklara çıkmaya çağırdı.