Fransa Meclisi’nden Korsika’nın statü talebine ret

Fransa’da Ulusal Meclis, Korsika’nın statüsünün tanınmasına yönelik bir tasarıyı komisyon aşamasında reddetti.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Başbakan Edouard Philippe tarafından Şubat ayında Korsika’ya ziyaretle başlayan adanın statüsüne ilişkin tartışmaların önü ulus-devletçi anlayış tarafından kesiliyor.

Hükümetin henüz Korsika’ya yönelik umut vermekten başka bir vaadi yokken, sunulan bir anayasa revizyonu tasarısı Korsika Bölge Konseyi Başkanı Gilles Simeoni tarafından sert bir dille eleştirilmişti.

Korsika’nın 3 milletvekilinin anayasada Korsika’nın statüsünün net bir şekilde tanınmasına ilişkin yaptıkları öneri ise, Ulusal Meclis’teki komisyonda reddedildi. Korsikalı vekillere Sosyalist Parti (PS) Milletvekili François Pupponi ile deniz aşırı bölgelerin milletvekilleri  destek vermişti.

Fransız hükümetinin sunduğu anayasa revizyonu tasarısında Korsika’ya özel bir madde ayrılırken, adanın özel konumuna ilişkin kanun ve düzenlemelerin yapılması yetkisi ise yine Paris’e bırakılıyor. Korsika’da Bölge Konseyi’nde çoğunlukta olan milliyetçiler ise, ülkelerine ilişkin önemli konularda karar yetkisinin Korsika halkında olması gerektiğini savunuyor.

Akdeniz’de Fransa ile İtalya arasında olan Korsika adasında Toskanca ve alt Latince’nin karışımı olarak kabul edilen Korsikaca konuşuluyor. 8 bin 722 kilometrekare yüzölçümüne sahip Korsika’nın nüfüsu 330 bin civarında.

Fransa tarafından 1768 Versailles Antlaşması’yla alınan Korsika adası idari olarak 2 ilden oluşan bölge statüsünde.