Fransa NATO misyonuna katılımını durdurdu

Türk devleti ile yaşanan gerilim ardından Fransa’nın Akdeniz’de yürütülen NATO misyonuna katılımını askıya aldığı bildirildi.

Reuters’in Fransa’daki Türk Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’ya dayandırdığı haberine göre Fransa Akdeniz’deki NATO misyonuna katılımını durdurdu.

Türk büyükelçisine göre NATO Akdeniz’de Türk gemisinin saldırısına ilişkin soruşturmasında Fransa’nın suçlamalarını doğrulamadı.

Fransa’nın da bunun üzerine Adeniz’deki gözetim operasyonuna katılımını durdurduğu ve NATO’yu da bu konuda haberdar ettiği belirtildi.

Atlantik İttifakı Haziran ortasında Fransa’nın suçlamalarına ilişkin bir soruşturma başlatmıştı.

Fransa, Türk gemisinin 10 Haziran günü Fransız Courbet gemisine yönelik tehlikeli bir manevra yaptığı tepkisinde bulunmuştu.

Fransız Senatosu’na çağrılarak ifadeleri alınan Türk büyükelçi, “NATO Genel Sekreteri bir soruşturma talimatı verdi (...) Öyle görünüyor ki NATO uzmanları aynı sonuca varmadı” dedi.

L’Opinion gazetesine göre de Fransa Salı günü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e bir mektup göndererek, Sea Guardian isimli operasyondan çekildiklerini bildirdi. Fransa’nın ayrıca NATO’nun Türkiye’ye karşı rahatsızlığının sert olmadığı eleştirisinde bulunduğu belirtildi.

MACRON: TARİHİ VE KRİMİNAL BİR SORUMLULUK

Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkiler Rojava’ya yönelik işgal, Libya’daki işgal ve Akdeniz’deki gaz yataklarında hak iddia etme çabaları nedeniyle giderek kötüleşti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Pazartesi günü Almanya ziyareti sırasıdna Türkiye’nin 19 Ocak’ta Berlin’de yapılan Libya konferansın sırasındaki taahhütlerine uymadığını, aksine askeri varlığını arttırdığını ve “Suriye’den yoğun bir şekilde cihatçı savaşçı taşımaya devam ettiğini” belirtmişti. Macron, bu durumun NATO üyesi olduğunu iddia eden bir ülke için “tarihi ve kriminal sorumluluk” olduğunu kaydetmişti.

AVRUPA VE AFRİKA İÇİN TEHDİT

Macron, “Libya’daki Türk politikasının kaçınılmaz olarak izahata kavuşturulması gereken bir andayız. Bizim açımızdan kabul edilemezdir, çünkü Afrika için bir tehditti (...) ve Avrupa için bir tehdittir” dedi.

Macron, Türk devletinin Rojava'yı işgal saldırıları ardından da sert eleştirilerde bulunmuş ve NATO'nun "beyin ölümünün gerçekleştiğini" belirtmişti.