Fransa nihayet mültecilerin konut sorununa el atacak

Yıllardır mültecilerin konut yetersizliği nedeniyle sokaklarda yaşamaya mahkum edildiği Fransa’da hükümet 12 bini aşkın konutun hazırlanacağını duyurdu.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe’in bugünkü bakanlar kurulu sonrasında yaptığı açıklamada, iltica başvurusu yapan veya sığınma hakkı tanınanlar için 12 bin 500 kapasiteli konutların hazırlanacağını söyledi.

Fransa’da bugüne kadar mültecilerin konut sorununun çözülmediğini ve bunun ‘Fransa’ya yakışır bir düzeyde olmadığını’ itiraf eden Philippe, ülkesinde iltica başvurusunda bulunanların yüzde 40’ının barınma hakkından mahrum olduğunu dile getirdi.

Philippe, iltica başvurusunda bulunanlar için 7 bin 500, başvurusu kabul edilen mülteciler için ise 5 bin kapasiteli konut yapılacağını da belirtti.

Fransa’ya 2016’da 86 bine yakın iltica başvurusu yapılırken, mültecilerin yarısına yakını konut sorununu kendi başına çözmek zorunda kalıyor. Ancak mültecilere sadece bir yıllığına ve sadece beslenme ihtiyacını karşılayacak şekilde yardım edilmesi sorunu daha da ağırlaştırıyor.

Calais ve Dunkerque yakınlarındaki ormanlık alanlarda İngiltere’ye geçmeye çalışan binlerce mülteci yaşamaya devam ederken, son olarak geçtiğimiz hafta başkent Paris’te sokakta kamp kuran 3 bine yakın mülteci tahliye edilmişti. Ancak tahliyeden birkaç gün sonra Porte de la Chapelle’deki alan yeniden mülteciler tarafından doldurulmaya başlandı.