Fransa’nın Libya diplomasisinin arkasından mülteci planı çıktı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Libya’da çatışan tarafları barıştırma karşılığında bu ülkede mülteciler için ‘karşılama merkezleri’ kurma girişim dün duyurulmuştu.

‘Hot spots’ adı verilen bu merkezler sayesinde ‘iltica hakkı olmayan’ bireylerin Avrupa’ya gelmelerinin engellenmesi hedefleniyor.

İç savaşın devam ettiği Libya’da ‘Ulusal Birlik Hükümeti’ Başbakanı Fayez Saraj ile önemli güce sahip general Khalifa Haftar’ı buluşturan Emmanuel Macron, bu ülkeden mülteciler konusunda önemli taviz elde etmişti.

Dün Orléans’da bir açıklama yapan Macron, Libya’dan Avrupa’ya geçme riskini alan mültecilerin başvurularının yerinde inceleneceğini ilan etti. Yaz bitiminden önce başlayacak uygulamayı Avrupa Birliği (AB) dahilinde yapmak istediklerini söyleyen Macron, aksi halde Fransa olarak tek başlarına hayata geçireceklerini savundu.

MÜLTECİLERİN RİSK ALMASINI ENGELLEME (!)  HEDEFİ

Macron, bu uygulama sayesinde uluslararası yasalar kapsamında iltica hakkı olmayan bireylerin Avrupa’ya gelmek için ‘risk almasını engellemek’ olarak açıklamıştı.

Ancak bu hedefin pratikte tam olarak nasıl yerine getirileceğine dair detaylar bilinmiyor.

Fransa’nın mültecilere yönelik bu planıyla yıllardır ülkede ciddi tartışmalara yol açan mültecilerin konut ve barınma sorununu aşmak istediği biliniyor.

Libya’dan İtalya’ya bu yılın başından beri gelen mültecilerin sayısı 100 bini aşarken, en az 2 bin 300 kişi Akdeniz sularında boğularak yaşamını yitirdi.