Fransa: Rojava’nın DAİŞ’lileri yargılama talebi meşrudur

Fransa Ordu Bakanı Florence Parly, Irak ve Suriye'deki yerel makamların alanda tutuklanan DAİŞ çete üyelerini yargılama isteminin meşru olduğunu belirtti.

Parly, Liberation gazetesinde yayınlanan mülakatında Fransız hükümetinin yargılamayı yerel makamlara bırakma niyetini doğruladı.

Ordu Bakanı, şu ifadeleri kullandı:

"Durum incelendiğinde, Fransız yargısının çıkarları hesaba katıldı. Ama çatışma alanlarında tutuklanan çok sayıda kişi Fransa'ya dönerek savaşı sürdürme niyetini ifade etmeye devam ediyor. Aynı şekilde yerel makamların kendi topraklarında işlenen suçları yargılama konusundaki meşru istemi gözardı edilemez."

Dosyaya yakın kaynaklar, çoğunluğu Kürtlerin elinde olmak üzere 40 dolayında Fransız vatandaşı DAİŞ’linin Irak ve Suriye'de tutuklu olduğunu belirtiyor.

Fransız Ordu Bakanı, şunları ekledi:

"Suriye açısından durum karmaşıktır zira bu ülke ile diplomatik ilişkilerimiz yok. Kürtlerin elindeki bölgede, yerel makamlar Fransız vatandaşlarının bu topraklarda işlediği suçlara ilişkin olası sorumlulukları üzerine hüküm verecektir."

Bakan, Irak konusunda ise şu ifadeleri kullandı: "Irak'ta durum basittir. Geniş ilişkilerimizin olduğu kurumlara sahip bir devlettir"

Fransız Bakan, bununla birlikte prensip olarak idam cezasına karşı olduklarını da sözlerine ekledi.

Fransa Adalet Bakanı Nicole Belloubet Ocak ayı başında yaptığı açıklamada Fransa'nın zorunlu olarak Suriye veya Irak'a giderek DAİŞ’li vatandaşlarını getirmeyeceklerini söylemişti. Bu açıklama tartışma yaratmıştı.