Fransa seçimleri: Mélenchon bir ayda 5 puan artış sağladı

Fransa’da 23 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde sol aday Jean-Luc Mélenchon’un anketlerdeki yükselişi dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde önde gelen 5 adayın geçtiğimiz ay katıldıkları tartışma programının ardından 4 Nisan’da da 11 adayın katıldığı bir program yapılmıştı.

Yapılan anketler ise, televizyonlardaki tartışma programlarında ciddi bir performans sergileyen sol aday Jean-Luc Mélenchon’un son haftalarda 5 puanlık artış sağladığını gösteriyor.

Ifop-Fiducial tarafından yapılan son ankete göre, aşırı sağcı Marine Le Pen ile liberal aday Emmanuel Macron’un ikinci tura kalma olasılıkları halen çok yüksek. Le Pen’in oyları 0,5 puanlık düşüşle yüzde 25 iken, Macron da 1,5 puanlık kayıpla yüzde 24,5’e geriledi.

Hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle adli soruşturmaya alınan sağcı aday François Fillon ise 0,5 puan artışla ancak yüzde 18 oy alabilecek.

Ankette dikkat çeken en önemli aday ise komünistler ve radikal değişim yanlısı sol grupların desteklediği Jean-Luc Mélenchon. Bu ankete göre Mélenchon’un oyları bir haftada 2 puan artarak yüzde 16’ya yükseldi.

İktidardaki Sosyalist Parti’nin (PS) sol kanadının temsilcisi olan ve ön seçimlerde adaylığı kazanan Benoit Hamon’un düşüşü ise devam ediyor. Ifop-Fiducial anketine göre Hamon’un oy oranı yüzde 9,5’e geriledi.

SON BİR AYDA 5 PUAN ARTIŞ SAĞLADI

‘Boyun Eğmeyen Fransa’ adlı hareketin öncüsü olan Jean-Luc Mélenchon’un başka bir anketteki oy oranı ise yüzde 17’yi buluyor.

Elabe şirketi tarafından yapılan son ankete göre, Marine Le Pen ve Emmanuel Macron’un oyları gerileyerek yüzde 23,5 olacak. Sağcı aday François Fillon’un oy oranının 1 puan artarak yüzde 19 olarak ölçüldüğü ankete göre, Jean-Luc Mélenchon’un oy oranı ise bir hafta öncesine oranla 2 puan artarak yüzde 17’ye yükseldi.

Mélenchon’un oylarının bir ay öncesine oranla ise 5 puan arttığı belirtildi.

23 Nisan’da ilk turu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için ise 7 Mayıs’ta sandık başına gidilecek.