Fransa seçimlerinin 5 önemli adayı projelerini anlattı

Fransa’da 23 Nisan’da ilk turu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin önde gelen beş adayı dün akşam bir tartışma programında bir araya geldi. Programda göç, emeklilik, işsizlik, radikal İslam konuları öne çıktı.

TF1 televizyonunda yapılan ve diğer adayların katılmaması nedeniyle eleştirilen programa Sosyalist Parti (PS) adayı Benoit Hamon, radikal solun adayı Jean-Luc Mélenchon, liberal aday Emmanuel Macron, sağcı François Fillon ile ikinci tura kalmasına kesin gözüyle bakılan aşırı sağcı Marine Le Pen davet edildi.

AŞIRI SAĞCI LİDER GÖÇ VE İSLAM KONULARINI SÖMÜRDÜ

Programda özellikle DAİŞ saldırılarıyla son 2 yıldır yeniden gündemde olan radikal İslamcı ve laiklik tartışması temel konuların başında geldi. Aşırı sağcı liderin ‘burkini’ adı verilen İslami havuz giysisini öne çıkarmasına karşılık liberal Emmanuel Macron’un ‘toplumu daha fazla bölmeye’ yönelik eleştirileri dikkat çekti.

Aşırı sağcı Marine Le Pen’in Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden çıkma teklifine karşılık sol adaylar buna karşı çıktı.

MELENCHON: ÖRNEK ALINAN ALMANYA’DA DAHA FAZLA YOKSUL VAR

Adı haksız kazanç skandallarına karışan ve hakkında adli soruşturma açılan eski Başbakan François Fillon’un işverenlere daha fazla prim indirimi, çalışma sürelerinin uzatılması gibi önerilerine sol adaylardan sert tepki geldi. Sürekli olarak Almanya’nın Agenda 2010 programlarının örnek gösterilmesine karşı çıkan sol aday Jean-Luc Mélenchon, Almanya’da Fransa’dan daha fazla yoksul olduğunu hatırlattı.

İktidardaki PS’nin adayı Benoit Hamon’un çalışsın veya çalışmasın herkese ‘evrensel gelir’ adı altında maaş ödenmesi teklifine sağ ve liberal adayların karşı çıkması dikkat çekti. Buna yakın tek öneriyi ise radikal sol aday Jean-Luc Mélenchon savunuyor.

Benoit Hamon ve Jean-Luc Mélenchon nükleerden aşamalı olarak çıkılması ve daha fazla yeşil enerjilere yönelinmesi önerisine sağcı François Fillon dışında karşı çıkan olmadı.

GÖÇ İDDİA EDİLDİĞİ GİBİ FAZLA DEĞİL

Aşırı sağcı Marine Le Pen, her zaman olduğu gibi ülkeye çok fazla göç geldiğini savunurken, gerçekte 66 milyonluk Fransa’da yıllık göç fazlasının 50 bin kişi civarında olduğu kaydedildi. Buna göre Fransa’da her yıl 200 bin yabancıya oturum izni verilirken, bunun üçte birini zaten eğitimi sonrasında ülkesine geri dönecek olan yabancı üniversite öğrencileri oluşturuyor. Ayrıca şirketlerin on binlerce geçici çalışanlarına verilen oturum izinleri de bu sayının içinde.

Radikal sol aday Mélenchon ise, siyasi mülteciler de dahil göçün yasaklanmasına ilişkin Marine Le Pen tarafından getirilen öneriye en sert karşılık veren aday oldu. Mélenchon, göçün bir ‘eğlence’ olmadığının altını çizdi.

FİLLON EMEKLİLİK YAŞINI 65’E ÇIKARMAK İSTİYOR

Tartışma programında emeklilik yaşının yükseltilmesi talebi de yine sağcı lider François Fillon’dan geldi. Fillon, emeklilik alt sınırının 65 yaş olması gerektiğini savunurken, diğer adaylar buna karşı çıktı. Emeklilik alt sınırı şu anda 62.

Anketler, 23 Nisan’da yapılacak seçimlerde Marine Le Pen ile 2014-2016 arasında Ekonomi Bakanı olarak görev yapan 39 yaşındaki liberal aday Emmanuel Macron’un ikinci tura kalacağını gösteriyor.