Fransa terör saldırısı gündemiyle seçime gidiyor

Perşembe akşamı Paris’te bir polisin öldürüldüğü saldırı nedeniyle ülke ilk kez bu denli gergin bir ortamda sandık başına gidecekken, yarınki seçimler için yoğun güvenlik önlemleri alınıyor.

Yarın yapılacak ve önde gelen 4 adayın da ikinci tura kalma şansının olduğu seçimler öncesinde Perşembe günü Paris’in Champs Elysées caddesinde yapılan saldırı nedeniyle ülke gergin. Daha önce hapis yatmış olan bir kişi tarafından düzenlenen saldırının aşırı sağcı Marine Le Pen’in yüzde 22 ile 24 arasında tahmin edilen oylarını arttırması riski bulunuyor.

67 BİN SEÇİM LOKALİNİ 57 BİN POLİS VE ASKER KORUYACAK

Olası yeni saldırıların önlenmesi için Sosyalist Parti (PS) hükümeti tarafından sandık güvenliğine ilişkin önlemler arttırıldı. Yarınki seçimlerde oy kullanılacak 67 bin lokalde güvenlik 50 bin polis ve 7 bin kadar ordu mensubunca sağlanacak.

Ancak olası saldırı endişesi nedeniyle seçimlere katılımın düşmesi de söz konusu. Başbakan Bernard Cazeneuve, güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkarıldığını ve seçime katılımın engellenmesini önlemeye çalıştıklarını vurguladı.  

İLK KEZ 4 ADAYIN DA İKİNCİ TURA KALMA ŞANSI VAR

Seçim anketleri, aşırı sağcı Marine Le Pen ile liberal aday Emmanuel Macron’un yüzde 22 ile 25 arasında oy oranlarıyla ikinci tura kalma şanslarının yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak PS ve François Hollande’ın son 5 yıllık kötü iktidarından bezen sol seçmenin Jean-Luc Mélenchon etrafında kenetlenmesi ihtimali de yüksek.

Son anketler Mélenchon ile sağ Cumhuriyetçiler (LR) partisinin adayı François Fillon’un yüzde 18 ile 20 arasında değişen oy oranlarında olduğunu ve diğer iki adayı çok yakından takip ettiklerini gösteriyor.

Siyasi gözlemciler, ülke tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanlığı seçiminde 4 adayın ikinci tura kalma şansının bu denli yüksek olduğunu söylüyor.