Fransa: Uzay artık ortak mülk olmaktan çıktı

Fransız ordusu da uzayı stratejik bir saha olarak resmileştirdi. Fransız ordusuna göre uzay artık “ortak bir mülk” değil.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, La Provence gazetesine verdiği mülakatta, uzayın bilimin hizmetindeki “ortak mülkten”, uluslararası güçlerin küresel üstünlük için kapıştığı bir alana dönüştüğüne dikkat çekti.

Son günlerde yaşanan gelişmeler de bu durumu doğruluyor. Çin, geçen Perşembe günü Mars’a ilk uzay sondasını gönderdi. Birleşik Arap Emirlikleri, Pazartesi günü “Umut” adını verdiği ilk Arap uzay aracını Mars’a doğru fırlattı. Amerikan robotunun ise Şubat 2021’de Mars’a ulaşması bekleniyor

Ancak süper güçlerin uzay hırsı bunlarla sınırlı değil. 24 Temmuz Cuma günü Amerikan Uzay Komutanlığı (Space Command), Moskova’nın 15 Temmuz günü “yıkıcı olmayan anti-uydu bir silahı uzayda test ettiğine dair kanıtlara sahip olduklarını” açıkladı.

Hindistan da Mart 2019’da bu kulübe dahil olarak, uzaydan hareketle bir uyduyu füze ile düşürme kapasitesinde olduklarını duyurdu.

2017 yılında da Rus casus uydusu Louch-Olympe, Fransız-İtalyan askeri uydusu Athena-Fidus’a yakınlaşmaya çalışmıştı. Bu tarihten beri Fransa, uzay alanındaki çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Parly, “Hiçbir şekilde silahlanma yarışı içerisinde değiliz” iddiasında bulunurken, Fransa’nın uzayın barışçıl amaçla kullanımına bağlı olduğunu belirtti.

Parly, “Ama ülkemizin karşı karşıya olduğu potansiyel tehditleri tespit ettiğimizden emin olmak da benim sorumluluğumdadır” dedi.

Parly, yakında Fransa’nın “dostça olmayan bu tip manevraları” tespit edebilen devriye uydularına sahip olacağını sözlerine ekledi. Savunma Bakanı’na göre uydu devriyeler çok yaklaşmaya çalışanları belli bir mesafede tutmak için 360 derecelik kameralar ve lazer güçlerle donatılacak.