Fransa ve 5 Avrupa ülkesi sınır kontrollerini devam ettiriyor

Paris’te 2015’teki saldırıları ardından Fransa’da başlatılan sınır kontrolleri, Avrupa’nın diğer birçok ülkesinde olduğu gibi “terör” saldırılarının halen ihtimal dahilinde olduğu gerekçesiyle uzatılıyor.

Fransa’nın başkenti Paris’te 13 Kasım 2015’te DAİŞ çetelerince çok sayıda noktada sivillere yönelik düzenlenen saldırıda 130 kişi hayatını kaybetmiş ve ilan edilen olağanüstü hal ile birlikte sıkı sınır kontrolleri de başlatılmıştı. Aradan geçen sürede olağanüstü halin yerini sertleştirilmiş Terörle Mücadele Kanunu alırken, sınır kontrolleri ise birçok yerde gevşetilmelerine rağmen devam ettirilmişti.

“TERÖRİST” SALDIRI İHTİMALİ VAR !

Avrupa Birliği’nin (AB) sistematik kontrollere ilişkin açıklamasına Fransa tarafından verilen cevapta, 31 Ekim’de süresi dolacak olan sınır kontrollerinin 6 ay daha uzatılacağı bildirildi. AFP ajansının AB Konseyi’ne gönderilen mektuba dayandırdığı haberine göre Fransa hükümeti, ülkedeki terörist saldırı ihtimalinin varlığını koruduğuna dikkat çekti.

Fransız hükümeti, başta Suriye’de çetelerin halen yoğun olduğu İdlib şehri ile diğer bölgelerden Avrupa’ya geri dönecek ve Fransa vatandaşı olan çetelerin saldırı düzenlemesinden endişeleniyor. Ancak hükümet, sınır kontrollerinin sistematik olmadığını ve sadece olası durumlarda kimlik kontrollerinin yapıldığına dikkat çekiyor.

Fransa’da bu yıl içinde kendisini DAİŞ üyesi olarak gösteren çetelerin düzenlediği saldırılarda 5 kişi hayatını kaybetti.

6 ÜLKEDE SINIR KONTROLLERİ DEVAM EDİYOR

Fransa’nın yanı sıra Almanya, İsveç, Avusturya ve Danimarka gibi AB üyeleri ile üye ülkeler arasında seyahat serbestisi öngören Schengen Anlaşması’na dahil olan Norveç’te sınır kontrolleri devam ediyor.

Bu altı ülkenin herhangi birisinden giriş yapacak bir saldırganın birbirine karayoluyla bağlı olan diğer beş ülkeye geçişlerinin önünde sınır kontrolleri dışında herhangi bir engel bulunmuyor.

22 AB üyesinin yanı sıra İsviçre, Norveç, İzlanda ve Liechtenstein’in dahil olduğu Schengen bölgesinde olağanüstü durumlar dışında sınır kontrolleri yapılmıyordu. Ancak saldırılar veya kimi organize suçlarla mücadele adı altında özellikle kara sınırlarında kontroller yapılıyordu.