Fransa ve ABD Sahel’e askeri güç konusunda uzlaştı

Fransa ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında varılan uzlaşmayla hazırlanan bir tasarıyla, Sahel’de faaliyet gösteren radikal İslamcı çetelere karşı büyük bir askeri güç hazırlanması planlanıyor.

Afrika’da Mali, Moritanya, Nijer, Çad ve Burkina Faso’nun oluşturduğu G5-Sahel ülkeleri, radikal İslamcı gruplarla mücadele amacıyla 5  bin kişilik bir askeri güç oluşturmayı kabul etmişlerdi.

Ancak anti-terör görevi kapsamında Sahel bölgesine konuşlandırılacak bu askeri gücün Birleşmiş Milletler (BM) misyonuyla hareket etmesi isteniyor.

Bu amaçla Haziran başında Fransa tarafından BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan bir tasarıda, “oluşturulacak gücün terörizm, uyuşturucu ve insan kaçakçılığıyla mücadele amacıyla gerekli tüm imkanlara sahip olması” talep edilmişti. Ancak ABD, bu önerinin ‘yeterince açık bir dille yazılmadığı’ itirazında bulunmuştu.

Yapılan müzakereler sonucu ise ortak bir tasarı hazırlanarak BMGK’ye sunulmasında ulzaşıldı. Yeni tasarıda, “G5-Sahel ülkelerinin Sahel bölgesine barış ve güvenliği getirmek amacıyla askeri birlik sevk etmeleri selamlanıyor” ifadesine yer verildi.

Sahel, Sahra Çölü’nün güneyinde Afrika kıtasını batıdan doğuya doğru  geçen tropik ve alttropik savanalardan oluşuyor. Başta El Kaide olmak üzere çok sayıda radikal İslamcı çetelerin faaliyet gösterdiği batı Sahel’de yer alan Mali’ye yönelik olarak Fransa tarafından 2013 başında ‘Serval Operasyonu’ başlatılmıştı.

Operasyon sonrasında Mali’nin kuzeyinde bulunan Berberilerin ülkesi Azawad’ın El Kaide yanlısı grupların işgalinden kurtarılması sağlanmıştı.