Fransa ve Almanya’da 3 Suriyeli gözaltına alındı

Almanya ve Fransa’da düzenlenen operasyonlarla insanlığa karşı suç işlediklerinden şüphe edilen üç Suriyeli gözaltına alındı.

Fransız ve Alman soruşturmacıların ortak çalışması sonucu üç kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Bu çerçevede Almanya’da iki kişi yakalandı. Yakalanan kişilerin Anwar R. ve Eyad A. adını kullandıkları bildirildi. Sırasıyla 56 ve 42 yaşlarındaki bu kişilerin Şam’da bir cezaevinde görev aldıktan sonra 2012 yılında Suriye’yi terk ettikleri bilgisi verildi.

Alman savcılığı yazılı bir açıklamada Anwar R.’nin servis şefi olarak cezaevindeki operasyonları yönettiğini belirterek, bu kişinin özellikle sistematik ve korkunç işkenceye başvurduğunu ifade etti.

Eyad A.’nın da Anwar R.’nin emri altında çalıştığı, iki cinayet ve işkence vakalarına karıştığı belirtildi.

Üçüncü kişi Fransa’nın Paris bölgesinde 12 Ocak günü gözaltına alındı. Paris savcılığı, bu gözaltının Ocak 2018’da “işkence”, “insanlığa karşı suçlar” ve “suçlarla işbirliği” kapsamında açılan ön soruşturma kapsamında gerçekleştiğini bildirdi. Fransa’daki soruşturma Mart 2011 ile 2013 arasında Suriye’de yaşanan olayları kapsıyor.

Bu hukuki prosedür, daha önce Fransa’da açılan başka bir soruşturma ile doğrudan bağlantılı olarak ele alınıyor. Suriyeli eski bir subay, Temmuz 2013’te ülkesinden kaçarken 11 bin kişiye ait 55 bin fotoğrafın yer aldığı bir raporu sızdırmıştı. İşkence ve infazlara tanıklık eden bu rapora ilişkin soruşturma başlatılmıştı.

Fransa’nın yanısıra Almanya da yabancı bir ülkede işlenen insanlığa karşı suçları soruşturma yetkisine sahip Avrupa ülkeleri arasında yer alıyor.