Fransa ve Almanya havayollarında grev

Fransa ve Almanya havayollarında grev nedeniyle yüzlerce uçuş iptal edildi.

Almanya’da Lufthansa şirketi, bu Salı günü uçuşların 800’den fazlasını iptal etti. Bu da her iki uçuştan birinin iptal edildiği anlamına geliyor. Grev çağrısı Verdi sendikasından geldi. Frankfurt, Münih, Köln ve Bremen’deki havaalanlarında yapılan grevden 90 bin yolcu etkilenecek.

Lufthansa havayolları şirketinde daha önce de sosyal gerilimler yaşandı. Bu kez havayolları personeli, kamu görevlerinde ilişkin mevcut durumda yürütülen ücret görüşmeleri üzerinde ağırlık koymak istiyor. Bir çok sendika 2.3 milyon sözleşmeli işçi için yüzde 6 oranında ücret artışı istiyor.

Fransa havayollarında da ücret artışı talebiyle yapılan grev nedeniyle uçuşların yüzde 75’nin gerçekleşeceği bildirildi. Diğer bir ifadeyle her dört uçuştan biri iptal. Greve katılım pilotlar açısından yüzde 53.3 olurken, ticari uçuşlarda hava personelinin yüzde 20.4’ü, kara personelinin yüzde 13’ü greve gitti.

Fransa son haftalarda bir çok sektörde grev dalgasıyla karşı karşıya bulunuyor. Tüm mesleklerden 11 sendika yüzde 6’lık genel bir ücret artışı istiyor. Sendikalar Çarşamba günü, 17 ve 18 Nisan tarihlerinde ve 23-24 Nisan tarihlerinde de grev kararı aldı.

Fransa ulusal demiryollarında da, hükümetin reform projesine karşı haftanın her beş gününden iki günü grev var. Demiryollarındaki grev her gün ulusal demiryolları şirketine 20 milyon euroya mal oluyor. Sendikalar, reformla birlikte demiryolu şirketinin rekabete açılmasına tepki gösteriyorlar.