Fransa: Yemen savaşı çıkmaz sokak, sona erdirilmeli

Fransa Genelkurmay Başkanı Florence Parly, Suudi Arabistan’ın Yemen’de yürüttüğü savaşın “çıkmaz sokak” olduğunu belirterek, bu savaşı durdurmanın zamanının geldiğini söyledi.

BFM TV’de konuşan Fransa Genelkurmay Başkanı Parly, Yemen’de yürütülen savaşın “görülmemiş bir insani kriz” neden olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler’e göre Yemen’de Mart 2015’ten bu yana 10 bini aşkın kişi hayatını kaybetti ve bu savaş dünyanın en ağır insani krizine yol açtı.

Parly, “Bu savaşın durmasının zamanı geldi ve Fransa’nın da bir önceliği olan insani yardımın geçişinin sağlanması önemlidir” dedi.

Parly, “Birlemiş Milletler’de siyasi bir çözüm bulunması için aralıksız baskı yapıyoruz, çünkü gerçekte bu askeri durum çıkmaz sokaktır” dedi.

Fransa’nın bu açıklaması, Cemal Kaşıkçı cinayetinden sonrasına denk geldi. Suudi Arabistan, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de İstanbul’daki konsoloslukta öldürüldüğünü doğrulamıştı.

Suudi Arabistan Yemen’de de sivilleri hedef alarak savaş suçları işlemekle suçlanıyor. Fransa, Suudi Arabistan ile bir çok alanda yoğun işbirliği yapan ülkeler arasında yer alıyor.

Parly, Fransa’nın Suudi Arabistan’a sattığı silahların önemini azaltmaya çalıştı. Genelkurmay Başkanı Parly, “Uzun zaman önce Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne silah sattı. Ama bildiğim kadarıyla kısa bir süre önce sattığımız silahları sivil halka karşı kullanılmadı” dedi.

Silahları 20 yıl önce sattıklarını söyleyen Parly, Paris’in Suudi Arabistan’a silah satışı konusunda “ölçülü” bir pozisyonda olduğunu savundu. Parly, “Bu da gördüğümüz korkunç görüntülerdeki dramatik karakteri değiştirmiyor” dedi.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre ise aralarında zırhlı araçlar, casus aygıtları, uçaklar için hedef belirleme aygıtları veya tanklar gibi bir çok Fransız silahı Yemen’de kullanıldı.

Fransa’nın Suudi Arabistan ile ilişkileri sadece silah satışları ile sınırlı değil. Özellikle ticari alanda yoğun bir ortaklık var. Bu alandaki destekten bahsedilmiyor.