Fransa zorlu bir Cumartesi’ye hazırlanıyor

Fransa’nın Strasbourg kentindeki silahlı saldırıya rağmen Cumartesi günü yeniden sokaklara çıkma çağrıları arttı. Polis, olağanüstü tedbirler alacak.

Fransız hükümeti, Perşembe akşamı Strasbourg’da 3 kişinin hayatını kaybettiği saldırı fırsat bilerek, eylem yapılmamasını istese de, Sarı Yelekliler bu çağrıya uymadı. Sosyal ağlarda “Acte V” olarak adlandırılan beşinci kez Cumartesi günü alanlara çıkma çağrıları yoğunlaştı.

İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Cuma sabahı Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada Sarı Yeleklileri “sorumluluğa” çağırarak, eylem yapılmamasını istedi. Hafta içinde hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux de benzer bir çağrıda bulundu.

Ancak hükümetten gelen bu çağrılar hem aşırı sağda hem de sol cephe de sert tepkiye yol açtı. Parlamentoda temsiliyeti olan solcu France Insoumise hareketinin lideri Jean-Luc Melenchon, hükümetin Strasbourg saldırısının kullanarak “Sarı Yelekliler üzerinde ağırlık oluşturma” çabasına tepki gösterdi.

Sarı Yelekliler de Facebook üzerinde yaptığı açıklamada “Vaz geçmeyeceğiz. Acte V Cumartesi günü yapılacak” dedi.

Facebook üzerinde açılan “Acte 5: Macron İstifa” sayfasındaki çağrıya 10 bin kişi “katılacaklarını” belirterek yanıt verirken, 66 bin kişi de ilgili olduğunu not etti. Aynı amaçla açılan başka bir sayfada da eyleme ilgi duyanlar 57 bin kişi olarak kayda geçti. Eyleme ilgi duyanların sayısı geçen her saat artıyor.

POLİS EN ZORLU SENARYOYA HAZIRLIK YAPIYOR

Hükümet cephesinde de endişeler arttı. İçişleri Bakanlığı, polisiye tedbirlerin arttırılmasına karar verdi. Geçen Cumartesi günü olduğu gibi, ülke genelinde polis ve jandarmalar harekette geçirilecek. Geçen hafta sonu, 8 bini Paris’te olmak üzere 89 bin güvenlik gücü mensubu ile çok sayıda zırhlı araç görevlendirilmişti. Paris Emniyet Müdürü Michel Delpuech, RTL radyosu üzerinde yaptığı açıklamada “en zorlu senaryoya” hazırlık yaptıklarını söyledi.