Fransız Cumhurbaşkanı Macron'un iki çalışma arkadaşı tutuklandı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un iki çalışma arkadaşı tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Macron’un eski kabine şefi yardımcısı Alexandre Benalla ve iktidar partisi LRAM'in eski güvenlik sorumlusu Vincent Crase, 1 Mayıs eylemlerinde göstericilere karşı şiddet kullandığı gerekçesiyle soruşturma konusu olmuştu. Alternatif internet gazetesi Mediapart’ın yayınladığı ses kayıtları ve belgeler ardından, dava yeni boyutlar kazandı.

Benalla ve Crase’ın, görüşme yasağına rağmen haklarında dava açılmasından bir kaç gün sonra 26 Temmuz’da Paris’te fiziki olarak görüştükleri ortaya çıktı.

Her ikisi Elysée Sarayı ve iktidar partisinden ayrıldıktan yedi ay sonra, tutuklanarak cezaevine gönderildiler.

27 yaşındaki Benalla ve 43 yaşındaki Crase hakkında 31 Ocak’ta bir araştırma haber yayınlayan Mediapart, iki eski sorumlu arasında geçen ses kayıtlarını kanıt olarak sunmuştu.

Mahkeme yasağına rağmen ikili arasında gerçekleşen görüşme, sıradan bir görüşme değildi. Ortaya çıkan belgeler, görüşmenin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın bir oligark ile yapılan güvenlik anlaşmasını gizlemeyi amaçladığını gösteriyordu.

Benalla ve Crase, henüz Elysée Sarayı’ndayken Mart 2018’den itibaren gizli bir şekilde Rus oligark Iskander Makhmudov ile bir ortaklık anlaşması yapmışlardı. Kendisini “Putin’in askeri” olarak tanımlayan sözkonusu milyarder, Avrupa’da bir çok yargıç tarafından mafya ile bağlantılı olarak da değerlendiriliyor.

Benalla ve Crase ile birlikte Macron da hedefte. Ses kayıtlarında, her ikisi de Macron'un tam desteğine sahip olduklarını söylüyordu.