Fransız demiryolları şirketinden skandal : G20 karşıtlarını ihbar

Fransa’da demiryolları şirketi SNCF’den çalışanlarına muhbirlik yapma yönünde baskı yaptığı ortaya çıktı.

Kamuya ait Fransız Demiryolları Şirketi (SNCF) tarafından trenlerde görev yapan kontrolörlere G20’ye katılması muhtemel grup veya kişileri ihbar etmeleri baskısı yapılıyor.

Demiryolları çalışanlarının önemli bir kısmını temsil eden Sud Rail sendikasının duyurduğuna göre, SNCF şirketinin bürolarına asılan bir notta militan sol grupların şikayet edilmesi isteniyor. ‘Devletin isteği üzerine’ hazırlandığı belirtilen notta, “Devletin talebi üzerine Güvenlik Direktörlüğü’nün Belçika, İsviçre ve Almanya istikametine giden şüpheli grup veya hareketleri bildirme noktasında bize ihtiyacı var” cümlesine yer veriliyor.

‘NOTRE-DAME-DES-LANDES DİRENİŞÇİLERİ GİBİLER’

Her türlü ‘şüpheli birey ve hareketin’ ihbar edilmesi istenen SNCF notunda ayrıca hedeflenen militan gençler de tarif ediliyor.

Söz konusu notta, ‘tehlikeli’ olarak adlandırılan bireyler için ‘radikal’ ifadesi kullanılıyor. Yine bu kişilere örnek olarak yıllardır Notre-Dame-des-Landes Havaalanı projesine karşı çıkan çevreci ve anti-kapitalist gruplar parantez içinde örnek gösteriliyor.

Notta ayrıca ihbar ve gözlemlemelerin 3 Temmuz’dan 13 Temmuz’a kadar yapılması istenirken, bu çağrının açıkça G20 Zirvesi için yapıldığı yazıyor.

Notta şikayetlerin SNCF Güvenlik Direktörlüğü (Suge) yetkililerine yapılması isteniyor. İhbar çağrısının Almanya, Belçika ve İsviçre’ye giden hatların önemli bir kısmının geçtiği Fransa’nın doğusundaki Lorraine bölgesinde asıldığı belirtiliyor.

SUD RAIL: İHBARCILIK DEMİRYOLLARI ÇALIŞANLARININ GÖREVİ DEĞİL

SNCF şirketinin merkezi düzeyde kabullenmediği muhbirlik çağrısı üzerine Sud Rail sendikasından Streetpress adlı haber sitesine yapılan açıklamada, bu tür ‘ihbarcılık’ çağrılarının şirket içerisinde sıklaştığına dikkat çekildi.

Sud Rail Federasyon Bürosu üyesi Bernard Poncet, demiryolu çalışanlarının ihbara teşvik edilmesinin ‘şoke edici’ olduğunu söyledi. Poncet, “Bir birey tipi tarif edilerek gözlemlenmesinin istenmesi şoke edici bir durum. Ayrıca bu demiryolları çalışanlarının da görevi değil” diye tepki gösterdi.

‘TARİHİMİZİN EN KÖTÜ ANLARINI HATIRLATIYOR!’

Bernard Poncet, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerle işbirliği yapan Vichy Hükümeti’nin politikalarına atıfta bulunurken, son yapılan ihbar çağrısının ‘tarihin en kötü anlarını hatırlattığını’ vurguladı.

Poncet, özellikle ülkenin İtalya sınırındaki Provence-Alpes-Côte-D’azur bölgesinde mültecileri ihbar için böylesi baskı ve yönlendirmeler olduğunu hatırlattı. Poncet, başkent Paris ve çevresinde de kaçak göçmenlere karşı demiryollarında böylesi baskılar olduğunu kaydetti.

Sud Rail sendikası yöneticisi, bu tür ihbarcılık çağrılarının SNCF tarafından daha çok ‘sözlü olarak’ verildiğini söylerken, yazılı notun şirketin bölgesel bir birimince hazırlanmış olabileceğini dile getirdi.

NE BAKANLIK NE DE SNCF AÇIKLAMA YAPMADI

Skandalı paylaşan Streetpress adlı internet haber sitesinde yer alan haberde ise, konuya ilişkin ne İçişleri Bakanlığı’nın ne de SNCF yönetiminin konuya ilişkin sorulara cevap vermediği belirtildi.

Skandala ilişkin AFP’ye konuşan bir SNCF sözcüsü ise, ihbar çağrısının merkezden alınmış bir karar olmadığını savundu. Sözcü, G20 Zirvesi’ne ilişkin ihbar çağrısından dolayı şirketin özür dilediğini de söyledi.