Fransız ekonomisinin temel sektörleri greve gidiyor

Fransız ekonomisinin bir çok önemli sektöründe Salı günü grev yaşanacak.

Demiryolu çalışanların, temizlik emekçileri, pilotlar, elektrikçiler, farklı taleplerle greve gidiyor. Ulusal demiryolu kuruluşu SNC çalışanları, reform projesine karşı çıkarken Fransa Havayolları çalışanları ücret artışı talep ediyor. Temizlik işçileri ise atık temizliği konusunda ulusal bir kamu hizmeti talep ediyorlar.

Demiryolları çalışanları, üç aylık bir süreyi kapsıyor. İlk grev, Pazartesi akşamı başlayacak ve iki gün sürecek. Salı günü demiryolu ulaşımında ağır aksamalar bekleniyor. Demiryolu çalışanları 22 Mart günü de greve gitmişti.

Fransa havayolları çalışanları da 22 Şubat, 23 Mart ve 30 Mart’taki grevlerin ardından beş hafta içerisinde dördüncü kez greve gidiyor. 10 Nisan ve 11 Nisan tarihlerinde de bu sektörde grev öngörülüyor. Havayollarında aktif olan 11 sendika, 2018 yılı için programlanan yüzde 1 zammın çok düşük olduğunu belirterek, yüzde 6’lık bir genel artış talep ediyorlar.

Temizlik işçileri, atık temizliği alanında genel greve gidiyor. CGT sendikal federasyonlarının çağrısı üzerine yapılacak grevde, “ulusal kamu atık servisi” kurulması ve bu çerçevede sektör çalışanlarına “kamu statüsü” verilmesi isteniyor. Bu talepler ışığında, temizlik sektörünün zahmetli bir iş olduğunun kabul edilmesi ve işçilerin tümüne tam emeklilik imkanı tanınması amaçlanıyor.

Elektrik ve gaz sektörü çalışanları da greve çağrıldı. Bu sektör çalışanlarının protesto eylemleri 28 Haziran’a kadar uzayabilir. Elektrikçiler gaz ve elektrik pazarının özelleştirilmesine son verilmesi ve tüm sektör çalışanlarına “enerji uzmanı statüsü” verilmesini talep ediyor.