Fransız medyasında işgal ve katliamın fotoğrafı

Türk devletinin Pazar günü gerçekleştirdiği katliamların ardından, Pazartesi günü bir çok Fransız gazetesi yaşanan vahşeti manşetlerine taşıdı.

Liberation gazetesi, Serêkaniyê’de sivil konvoyun bombalanması ardından bir Kürt kadınının yabancı yaralı yabancı bir gazeteciyi yerden kaldırmaya çalışırken çekilmiş fotoğrafını kullanarak “Suriye’de Türkiye operasyonu: Bir katliamın başlangıcı” başlığını kullandı. Haberde, siviller ve gazetecileri taşıyan bir konvoy ölümcül bir şekilde bombalandığı, 800’e yakın DAİŞ’li tutuklunun kaçtığı belirtilerek, “Ankara’nın anti-Kürt saldırısı dramatik bir boyut kazandı ve ABD’yi alanı terk etmeye itti” denildi.

Gazetede Frédéric Autran imzasıyla yayınlanan geniş haberde Ankara’nın Kürtlere karşı “kaos kartını” oynadığına dikkat çekildi. İnfaz edilen Kürt kadın siyasetçi ve bombalanan gazetecileri hatırlatan Autran, saldırının hafta sonu “kaotik ve endişe verici” bir dönemece girdiğini belirtti.

HUMANITE: KÜRTLERLE DAYANIŞMA

L’Humanité gazetesi, katledilen bir yakınının başında ağıt çeken Kürt annesinin fotoğrafına yer vererek, “Kürtlerle dayanışma” başlığını attı. “Erdoğan’ın savaşı cihatçıların kaostan yararlanmasını sağlıyor” diyen gazete, işgale ilişkin on kişiyle yapılan görüşmelere yer verdi. Pierre Barbancey imzalı bir haberde “Erdoğan yüzünden cihatçıları geri geliyor” ifadeleri dikkat çekti. “Kobanê’nin kahramanları terk edildi” diyen gazeteci, son olarak Özerk yönetim ile Şam rejimi arasında sınır hattı üzerine yapılan anlaşmaya yer verdi. Gazete, Nedim Gürsel, Joseph Andras, Pınar Selek, Yeni Anti Kapitalist partiden Olivier Besancenot, France Insoummise hareketi lideri Jean-Luc Melenchon ve Can Dündar’ın da aralarında olduğu 10 kişiden makale aldı. Joseph Andras, “Faşizm ya da devrim” başlığı altında tepkisini ifade ederken, Olivier Besencenot uluslararası dayanışmaya, Melenchon ise “silahlanmaya” başlığını kullandı. Melenchon, “Türk işgali karşısında Fransa tarafını seçmeli ve uzlaşmasız bir şekilde savunmalı. Ne Kürtler ne Fransız askerleri Recep Tayyip Erdoğan’a terk dilmemeli” dedi. Besancenot, PKK’nin terörist örgütler listesinden çıkarılmasını isteyerek, “Rojava ile dayanışma” çağrısını yaptı.

Le Monde gazetesi manşetinde “cihatçı tehdide” dikkat çekti. Gazete, “Türk ordusunun müdahalesi, Kürtlerin desteğiyle yenilen İslam Devleti tehidini yeniden canlandırdı” dedi. Gazete bir kişinin konu hakkındaki analizlerine yer verdi.

LE FİGARO: ANKARA KATLİAM YAPTI

Le Figaro gazetesi Türk devletinin yaptığı bir bombardımana ilişkin fotoğraflar birlikte “Türk operasyonu Suriye’nin kuzeyinde kaos yaratıyor” başlığını manşetine taşıdı. Gazete, "Türk bombardımanları lehine 800 dolayında cihatçı yakını kaçarkan, Ankara'nın Arap uzantıları şimdiden bir çok katliam yaptı" dedi.