Fransız ordusu Mali'de 50'yi aşkın El Kaideliyi öldürdü

Fransız ordusunun Mali'de "üç sınır" adı verilen alanda El Kaide bağlantılı 50'yi aşkın cihatçıyı öldürdüğü bildirildi.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, 30 Ekim günü Mali'de Barkhane gücü 50'yi aşkın cihatçının etkisiz hale getirilmesini sağlayan bir operasyon yürüttü" dedi.

Bakan'a göre öldürülenlerin silahları ve diğer askeri malzemelerine el konuldu.

Parly, Nijer ve Mali'ye yönelik ziyaretleri çerçevesinde Mali geçiş hükümeti yetkilileri ile görüşme ardından bu açıklamayı yaptı.

Parly, bu operasyonla "Burkina Faso sınırı yakınındaki Boulikessi bölgesine faaliyet yürüten El Kaide bağlantılı Ensarul İslam katibesine (tabur) belirgin bir darbe" vurulduğunu kaydetti.

Burkina Fasolu Malam Dicko tarafından kurulan İslamcı grup Ensarul İslam, Burkina Faso ordusuna karşı çok sayıda saldırıyı üstlenmişti. ABD de bu grubu 2018 yılının başında kara listeye almıştı.

Parly, "Mali geçiş yetkilileri terörizmle mücadeleye olan bağlılıklarını yeniden teyit ederken, bu taktiksel başarı bize bir kez daha terörist grupların kuvvetlerimiz karşısında cezasız bir şekilde hareket edemeyeceğini gösteriyor" dedi.

Savunma Bakanı'na göre Fransız ordusu insansız hava araçlarıyla motosikletli büyük bir cihatçı kolunu tespit etti. Parly, "Bu motosikletler daha sonra bir araya toplandı ve ağaçların altına saklandı. Bölgede iki Mirage uçağımız vardı, Barkhane hemen operasyonu başlattı ve vurdu" diye belirtti.

Bakan'a göre 50 dolayında silah ele geçirildi ve 30 dolayında motosiklet imha edildi.

Operasyona, Sabre operasyonu özel kuvvetlerinin de katıldığı bilgisi verildi.

Bu açıklamada önce El Kaide'nin Magreb kolu AQMI, tüm taraftarlarını İslam peygamberi Muhammed'e hakaret eden herkesi öldürmeye çağırırken, karikatür yapma hakkını savunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan intikam alma tehdidinde bulundu. AQMI, Ekim ayında Fransız öğretmen Samuel Paty'yi başını keserek vahşice katleden Çeçen cihatçı için de "şehit" ifadesini kullandı.